Analiza

Managerii estimeaza o crestere a preturilor in comertul cu amanuntul

Managerii romani estimeaza, pentru urmatoarele trei luni, cresterea accentuata a preturilor in comertul cu amanuntul si scaderea activitatii economice in constructii, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

In cadrul anchetei de conjunctura din luna decembrie 2022, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural -4%). Referitor la numarul de salariati se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1% pe total industrie prelucratoare. Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza crestere in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +34%).

Potrivit estimarilor din luna decembrie 2022, in activitatea de constructii se va inregistra pentru urmatoarele trei luni scadere a volumului productiei (sold conjunctural -24%) si un declin moderat al numarului de salariati (sold conjunctural -11%). In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii se preconizeaza crestere a acestora (sold conjunctural +36 %).

In sectorul comert cu amanuntul, managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni, tendinta de relativa stabilitate a activitatii economice (sold conjunctural -2%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra relativa stabilitate (sold conjunctural -3%) la fel ca si numarul de salariati (sold conjunctural +4%). Pe de alta parte, managerii societatilor comerciale estimeaza crestere accentuata a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +43%).

Potrivit estimarilor din luna decembrie 2022, cererea de servicii (cifra de afaceri) va inregistra relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural -3%), o prognoza similara fiind avansata si pentru numarul de salariati (sold conjunctural -2%). Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de crestere (sold conjunctural +24%).