Food

In Filipine, ceapa este mai scumpa decat carnea de vita

Ministerul Agriculturii din Filipine intentioneaza sa importe 22.000 de tone de ceapa pentru a asigura aprovizionarea pietei interne, in conditiile in care explozia preturilor la acest ingredient de gatit, care este posibil sa fi atins cel mai ridicat pret din lume, a dus inflatia la maximul ultimilor 14 ani, transmite Bloomberg.

Propunerea privind importurile a fost formulata la o reuniune a unui comitet de experti si va fi supusa aprobarii presedintelui Ferdinand Marcos Jr., a declarat duminica secretarul sau, Rex Estoperez. Pe langa functia de presedinte, Marcos este si ministru al Agriculturii.

Achizitiile de pe piata externa “ar fi o solutie buna timp de o luna, pentru a reduce preturile. Nu putem sa nu facem nimic, pentru ca unul dintre factorii care stimuleaza inflatia este pretul la ceapa”, a spus Estoperez. Acesta a subliniat, insa, ca importurile vor fi doar o “solutie temporara” si ca, pentru moment, nu exista planuri care sa vizeze alte importuri.

Tara din sud-estul Asiei consuma aproximativ 17.000 de tone de ceapa pe luna, iar Ministerul Agriculturii de la Manila se asteapta ca, dupa aprobare, importurile sa ajunga cel mai tarziu in prima saptamana din februarie, a adaugat Rex Estoperez.

Pe piata din Filipine un kilogram de ceapa rosie se vinde si cu 650 de pesos (11,68 de dolari), in timp ce ceapa alba se vinde si cu 600 de pesos kilogramul, fiind de trei ori mai scumpa decat carnea de pui si cu aproximativ 25% peste pretul unui kilogram de carne de vita, conform tarifelor cu amanuntul la produsele alimentare monitorizate de Ministerul Agriculturii la data de 5 ianuarie.

Ceapa este un ingredient important in bucataria filipineza, alaturi de usturoi. Explozia preturilor a afectat consumatorii in special in perioada-cheie a sarbatorilor de sfarsit de an cand au loc multe reuniuni in familie, astfel ca numeroase persoane s-au plans pe retelele sociale de explozia preturilor.