Ambalaje

Producatorii si comerciantii de bauturi se pot inregistra in baza de date a SGR pana pe 28 februarie

RetuRO Sistem Garantie Returnare, administratorul Sistemului de Garantie-Returnare (SGR), anunta producatorii, importatorii si comerciantii de bauturi ca a inceput inregistrarea in baza de date a sistemului, etapa preliminara intrarii in functiune a SGR, unul dintre cele mai importante proiecte de economie circulara din Romania, conform unui comunicat de presa.

Astfel, toate societatile comerciale din Romania care au calitatea de producatori, importatori sau comercianti de produse din categoriile apa imbuteliata, bauturi racoritoare, bere, cidru, vin, bauturi spirtoase, in ambalaje de unica folosinta din plastic, sticla sau aluminiu, cu dimensiuni intre 0,1 l si 3 litri, precum si companiile din industria ospitalitatii ce comercializeaza aceste produse, au obligatia legala, conform Hotararii de Guvern nr. 1074/2021, sa se inregistreze online, in baza de date a Sistemului de Garantie-Returnare, pe site-ul www.returosgr.ro.

Sistemul de Garantie-Returnare (SGR) este conceput pentru a incuraja returnarea ambalajelor de bauturi de unica folosinta pentru a fi reciclate, contribuind in acest fel la cresterea cantitatii si a calitatii materialelor colectate pentru reciclare.

“Intram in faza preliminara intrarii in functiune a Sistemului de Garantie-Returnare in Romania si facem apel la toti producatorii, importatorii si comerciantii de bauturi sa demareze cat mai repede inregistrarea online, pe www.returosgr.ro, astfel incat sa poata finaliza intregul proces pana la data de 28 februarie, anul viitor. Pana la inchiderea procesului de inregistrare, vom desfasura o serie de activitati de informare si le vom oferi suport pentru finalizarea cu succes a acestei etape. Este foarte important ca toate companiile vizate sa introduca in sistem toate datele solicitate cu o acuratete cat mai mare. Reamintim faptul ca datele culese in aceasta etapa preliminara sunt esentiale pentru configurarea sistemului in raport cu nevoile reale de colectare a ambalajelor la nivel teritorial.

Sistemele de garantie-returnare s-au dovedit un succes in tari din intreaga lume, inclusiv in 12 tari din Europa, iar in cazul Romaniei un astfel de model va contribui decisiv la atingerea tintelor de reciclare stabilite la nivelul Uniunii Europene. Implementarea cu succes a unui astfel de sistem depinde de fiecare dintre noi, fie ca suntem producatori, importatori, comercianti, operatori in domeniul HoReCa sau simpli consumatori. De noi toti depinde sa facem primul PAS spre o Romanie mai curata, in care ambalajele devin resurse”, a declarat Gemma Webb, CEO si presedinte al Directoratului RetuRO Sistem Garantie Returnare.

Producatorii de bauturi, prin intermediul administratorului SGR, sunt obligati sa realizeze obiective minime anuale de returnare a ambalajelor SGR, primul pas pentru atingerea acestor tinte fiind inregistrarea in sistem si incheierea contractului cu RetuRO. Acestia nu vor mai putea sa-si vanda produsele consumatorilor din Romania daca nu s-au inregistrat in prealabil in baza de date a SGR.

Conform comunicatului, este considerat producator sau importator in scopul SGR orice persoana juridica ce produce si introduce pe piata din Romania produse SGR ori importa sau achizitioneaza intracomunitar aceste produse si le introduce pe piata romaneasca.
Comerciantii de bauturi, precum si companiile care activeaza in domeniul ospitalitatii (HoReCa), vor fi responsabili sa se asigure ca bauturile pe care le vand pe piata romaneasca provin de la un producator inregistrat in SGR si vor percepe o garantie de 0,50 lei la vanzarea fiecarei bauturi.

De asemenea, comerciantii trebuie sa organizeze puncte de returnare a ambalajelor de bauturi, in cadrul carora sa ofere serviciul de preluare a ambalajelor si returnare a garantiei catre consumatori.

Primul pas pentru indeplinirea responsabilitatilor legale este inregistrarea in baza de date a SGR. De asemenea, este considerat comerciant in scopul SGR orice persoana juridica ce desfasoara activitati de comercializare a produselor in ambalaje SGR catre consumatorii finali, inclusiv activitati din industria hoteliera, a serviciilor alimentare, unitati care organizeaza evenimente, pregatesc si servesc alimente si bauturi.

rocedura de inregistrare este una simpla. Se va crea un cont de utilizator, introducand datele de identificare ale companiei si datele de contact ale persoanei desemnate in relatia cu administratorul SGR. Dupa activarea contului, persoana desemnata in relatia cu administratorul SGR va completa toate informatiile solicitate, in conformitate cu prevederile legale. Dupa introducerea acestor date, se va genera Formularul Standard de Inregistrare in SGR – completat automat cu datele deja introduse.

Formularul trebuie semnat de catre reprezentantul legal, folosind o semnatura electronica simpla sau calificata , tot prin intermediul portalului RetuRO. Ulterior inregistrarii, se va trece la urmatoarea etapa, semnarea contractului cu administratorul SGR, RetuRO Sistem Garantie Returnare, de asemenea pe site-ul returosgr.ro.

Neinregistrarea in baza de date operata de administratorul SGR atrage dupa sine o amenda intre 20.000 si 40.000 lei. Producatorii, importatorii si comerciantii sunt asteptati sa se inregistreze pana pe data de 28 februarie 2023.

RetuRO Sistem Garantie Returnare ofera pe toata perioada inscrierii asistenta prin call center, la numarul de telefon: 021 207 00 09. Accesul la un operator este disponibil de luni pana vineri intre orele 09:00 – 18:00, cu exceptia sarbatorilor legale.

Sistemul Garantie-Returnare va deveni functional incepand cu 30 noiembrie 2023, iar consumatorii vor putea sa returneze in magazine ambalajele din plastic, sticla sau metal pentru bauturi. SGR reprezinta un sistem in care romanii vor plati o garantie de 0,50 lei atunci cand vor cumpara o bautura imbuteliata (apa, bauturi racoritoare, bere, cidru, vin, bauturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplica pentru ambalaje primare nereutilizabile cu volume cuprinse intre 0,1 l si 3 l inclusiv. Dupa golirea ambalajului, consumatorul va trebui sa il aduca intr-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianti in cadrul magazinelor. In schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi inapoi, pe loc, valoarea garantiei platite initial, fara a fi conditionat de prezentarea bonului fiscal.

RetuRO Sistem Garantie Returnare (www.returosgr.ro ) a fost creat de un consortiu de trei actionari privati: Asociatia Berarii Romaniei pentru Mediu, Asociatia Producatorilor de Bauturi Racoritoare pentru Sustenabilitate si Asociatia Retailerilor pentru Mediu si un actionar public, statul roman, prin autoritatea centrala de mediu, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor.

RetuRO, administratorul SGR, va asigura transparenta asupra cantitatilor de ambalaje pentru bauturi puse pe piata si returnate de consumatori, contribuind la dezvoltarea durabila a Romaniei, prin gestionarea responsabila a deseurilor de ambalaje, in vederea atingerii tintelor de reciclare impuse Romaniei de catre Uniunea Europeana.