Ajutor de stat timp de 3 ani pentru producatorii agricoli de legume-fructe si cartofi

Producatorii agricoli de legume – fructe si cartofi beneficiaza de ajutor de stat pentru o perioada de trei ani, pentru sustinerea activitatilor de sortare, ambalare, etichetare si transport, in valoare maxima de 100.000 de euro anual in cazul persoanelor juridice si fizice inregistrate fiscal, respectiv 300.000 de euro anual in cazul cooperativelor, potrivit unui proiect initiat de parlamentari PNL, adoptat de Senat.
Potrivit initiatorilor, propunerea legislativa instituie schema de ajutor de stat pentru o perioada de 3 ani, in valoare de maximum 100.000 euro anual in cazul persoanelor juridice si a persoanelor fizice inregistrate fiscal conform prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, respectiv 300.000 de euro anual in cazul cooperativelor conform Legii cooperatiei agricole nr. 566/2004 si a Legii 31/1990 privind societatile comerciale si a grupurilor/organizatiilor de producatori, pentru sustinerea activitatilor de sortare, ambalare, etichetare si transport desfasurate de producatorii agricoli de legume – fructe si cartofi.
‘Dificultatile cu care se confrunta producatorii de legume – fructe si cartofi din Romania vizeaza in primul rand un proces tehnologic specific care necesita investitie mare. Prin urmare, cheltuielile cele mai importante sunt cele cu materialul saditor rasadurile, cu ingrasamintele, pesticidele, cu lucrarile mecanice, cu irigatiile, cu sortarea, ambalarea, etichetarea si transportul produselor. Un alt consum valoric mare il reprezinta cheltuiala cu forta de munca, care provoaca dificultati atat in perioada infiintarii culturii, cat si la recoltare, ceea ce implica o majorare a costurilor. Factorii de mediu, prin schimbarile climatice (seceta prelungita, seceta pedologica, grindina, ploi intense primavara), afecteaza productia de legume – fructe si cartofi si conduc la o rentabilitate scazuta a productiei. (…) In plus, restrictiile impuse incepand cu anul 2020 si care au continuat si in anul 2021 au generat pierderi in randul producatorilor de legume – fructe si cartofi, prin interzicerea mobilitatii fortei de munca, imposibilitatea livrarilor materiilor prime catre procesatori, oprirea livrarilor procesatorilor catre retail, acestea fiind doar cateva dintre motivele care au contribuit la destabilizarea economica a acestora. La costurile enumerate mai sus s-au adaugat si cele rezultate din aplicarea masurilor de protectie impuse de pandemia de COVID-19. (…) Pe langa toate acestea, producatorii de legume – fructe si cartofi se confrunta, in prezent, si cu repercusiunile situatiei generate de conflictul armat din Ucraina’, se precizeaza in expunerea de motive.
Senatul este prima Camera legislativa sesizata.