Legume

Agricultorii solicita introducerea si a altor legume in Programul Tomata

Uniunea “Salvam Taranul Roman”, din care fac parte 14 federatii si cooperative agricole, solicita introducerea si a altor legume in Programul Tomata pentru anul 2023, prelungirea perioadei de valorificare a productiei si majorarea bugetului alocat de Ministerul Agriculturii Dezvoltarii Rurale (MADR) pentru acest program.

“Propunem introducerea pentru ciclul 1 de productie si a altor legume pe langa tomate: ardei gras, ardei capia, gogosari, castraveti si vinete, iar acestea sa se regaseasca si pe ciclul 2 de productie, dand astfel posibilitatea fermierului de a alege singur tipul de cultura si timpul de plantare/recoltare si de a elimina riscul de a avea supraproductie si blocaj in piata cu un singur produs. Aceasta posibilitate de a alege tipul de cultura, respectiv perioada de cultivare, va contribui si la asigurarea unei productii constante, echilibrate si diversificate pe tot timpul anului”, se arata intr-un comunicat al organizatiei.

De asemenea, perioada de recoltare/vanzare propusa de Ministerul Agriculturii in proiectul de act normativ pana la care trebuie obtinute 3.000 kilograme/1000 mp, respectiv 10 iunie 2023, este total inadecvata pentru conditiile climaterice din Romania si de aceea organizatia propune prelungirea acesteia pana la data de 15 iulie 2023, data la care in mod obisnuit incepe recoltarea primelor legume cultivate in camp deschis, sustin reprezentantii Uniunii “Salvam Taranul Roman”.

Organizatia cere si suplimentarea bugetului total propus prin proiectul de HG de la suma de 53,142 milioane de euro la 95 de milioane de euro, pentru a da posibilitatea finantarii a cat mai multor legumicultori prin acest program.

“Consideram ca suma propusa spre a fi bugetata in anul 2023 este insuficienta si neadecvata la nevoile de finantare ale legumicultorilor si ale sectorului, preconizand dupa analizele noastre faptul ca pentru anul 2023 se vor inscrie in acest program aproximativ 20.000 – 25.000 fermieri”, mentioneaza reprezentatii organizatiei agricole.

Solicitarile si propunerile Uniunii au fost transmise Guvernului Romaniei, MADR si Comisiilor de Agricultura din Parlamentul Romaniei.

Legumicultorii vor beneficia in 2023 de un ajutor de minimis de cel mult 3.000 de euro pentru cultivarea tomatelor in spatii protejate, plafonul maxim alocat in bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) pe anul 2023 pentru aceasta schema de sprijin fiind de 262,999 milioane de lei, respectiv echivalentul a 53,142 milioane de euro, potrivit unui proiect de Hotarare publicat pe site-ul MADR, in data de 13 decembrie.

Schema de ajutor de minimis se aplica pe intreg teritoriul Romaniei in anul 2023, pentru sustinerea productiei de tomate in spatii protejate, cultivate in Ciclul I de productie si este destinata producatorilor agricoli persoane fizice care detin atestat de producator, producatorilor agricoli persoane fizice autorizate, intreprinderilor individuale si familiale, producatorilor agricoli persoane juridice.

Pentru a fi eligibili, beneficiarii trebuie sa solicite ajutorul de minimis prevazut de prezenta hotarare, sa utilizeze o suprafata cumulata de minimum 1.000 mp/ciclu de productie, cultivata exclusiv cu tomate in spatii protejate, sa marcheze suprafata prevazuta la loc vizibil, cu o placa indicator, sa obtina productia minima corespunzatoare culturii infiintate.

Productia minima prevazuta este de 3.000 kg/1.000 mp, iar valorificarea productiei se face pana la data de 10 iunie inclusiv.