Bauturi

Consumul de bauturi a crescut, anul trecut, la toate categoriile

Consumul mediu de bauturi, pe locuitor, a crescut anul trecut la toate bauturile, comparativ cu 2020, cel de bere majorandu-se cu 0,3 litri, cel de vinuri cu 2,6 litri, consumul de bauturi alcoolice distilate (in echivalent alcool 40%) cu 1,8 litri si cel de bauturi nealcoolice cu 26,4 litri, conform datelor centralizate de Institutul National de Statistica.

Resursele totale de bere au fost mai mici cu 107.300 hl, fata de anul precedent, fiind asigurate in proportie de 93% din productia anului 2021. Importul de bere a crescut cu 7,7%. Comparativ cu anul anterior, in 2021, disponibilul de bere pentru consum uman a scazut cu 0,4%, iar productia de bere s-a diminuat cu 308.000 hl (-1,8%).

In ceea ce priveste resursele totale de vinuri, acestea au crescut cu 658.100 hl. Aceasta majorare a fost datorata in principal productiei de vinuri, care a crescut, in anul 2021 fata de 2020 cu 11,5% (+467.800 hl). Importul de vinuri si stocul initial de vinuri a inregistrat un avans in anul 2021 cu 31,3% (+138.700 hl), respectiv cu 2% (+51.600 hl). Ponderea productiei de vinuri in resursele totale a crescut cu 1,1 puncte procentuale, iar ponderea importurilor de vinuri s-a majorat cu 1,3 puncte procentuale. Aportul stocului initial la formarea resurselor totale de vinuri a scazut cu 2,4 puncte procentuale.

Cea mai mare parte din resursele de vin a fost destinata consumului uman, care a crescut cu 466.200 hl fata de anul precedent. Exportul de vinuri a scazut cu 9.900 hl. Resursele de bauturi alcoolice distilate au fost mai mari fata de anul precedent cu 88.800 hl alcool 100%. Productia de bauturi alcoolice distilate a fost constituita in cea mai mare parte din lichioruri, alcool etilic de fermentatie alimentar si alte bauturi alcoolice distilate. Resursele totale de bauturi alcoolice distilate din grupa “Lichioruri, alcool etilic de fermentatie alimentar si alte bauturi alcoolice distilate” au fost mai mari cu 24.600 hl alcool 100%, comparativ cu anul precedent.

Disponibilul pentru consumul uman a reprezentat 74% din resursele totale. Consumul mediu de lichioruri, alcool etilic de fermentatie alimentar si alte bauturi alcoolice distilate, a crescut de la 0,8 la 1,2 litri alcool 100%, pe locuitor, in anul 2021.

O alta grupa de bauturi alcoolice distilate este reprezentata de rachiurile naturale si coniac. Comparativ cu anul 2020, productia de rachiuri naturale si coniac a crescut cu 6,6% (+4.000 hl alcool 100%). La asigurarea resurselor totale de rachiuri naturale si coniac, aportul productiei a fost mai mare cu 1,5 puncte procentuale fata de anul precedent, iar aportul importului de bauturi alcoolice din grupa “Rachiuri naturale si coniac” a fost mai mic cu 2,5 puncte procentuale. Nivelul consumului mediu pe locuitor s-a mentinut constant comparativ cu nivelul anului precedent.

Resursele totale de bauturi din grupa “Whisky, gin, rom, votca” au fost mai mari cu 59.600 hl alcool 100% fata de cele din anul precedent. Nivelul importului de bauturi din grupa “Whisky, gin, rom, votca” a fost mai mare fata de anul precedent cu 68,2% (+54.600 hl alcool 100%), avand un aport, la formarea resurselor totale, mai mare cu 9,1 puncte procentuale.

Resursele totale de alcool (in echivalent alcool 100%), provenite din bauturi alcoolice distilate, vinuri si bere, au fost asigurate, in proportie de 70,1% din productie, in anul 2021. Importul de bauturi alcoolice distilate, vinuri si bere (in echivalent alcool 100%) a crescut fata de anul precedent cu 55,8% (+120.700 hl alcool 100%), iar exportul a crescut cu 7,8% (+4.700 hl alcool 100%). Cantitatile exportate au fost mai mici decat cele importate, cu 271.900 hl alcool 100%.

Comparativ cu anul precedent, disponibilul pentru consum uman a crescut cu 177.700 hl alcool 100%. Cantitatile de bauturi alcoolice distilate si vinuri (in echivalent alcool 100%) destinate utilizarii industriale au scazut cu 47,8% fata de nivelul anului precedent. Consumul mediu de alcool, pe locuitor, a crescut cu 11,5%.

In cazul bauturilor nealcoolice, resursele totale (ape minerale, bauturi racoritoare si bere fara alcool) au crescut cu 5.943.200 hl, fata de anul precedent. Productia a avut cea mai mare contributie la formarea resurselor totale de bauturi nealcoolice si a scazut cu 1,4 puncte procentuale fata de ponderea din anul precedent. Ponderea cea mai mare in consumul de bauturi nealcoolice au avut-o bauturile racoritoare si apele minerale, in crestere cu 6 puncte procentuale, respectiv in scadere cu 6,2 puncte procentuale fata de anul precedent.

Consumul mediu de bauturi nealcoolice, pe locuitor, a inregistrat o crestere cu 12,7% (+26,4 litri). Consumurile medii de bauturi nealcoolice, pe locuitor, au evoluat astfel: consumul de bauturi racoritoare a crescut cu 28,5% (+25,5 litri), consumul de bere fara alcool cu 25,7% (+0,9 litri), iar consumul de apele minerale s-a mentinut constant.