Agricultura

Verben™ – fungicidul NR 1 din T1!  Un nou STAR in combaterea bolilor la culturile de cereale paioase!

Principalele boli care afecteaza puternic culturile de cereale paioase isi fac aparitia chiar din primavara, cum ar fi fainarea, patarea in ochi, septorioza, iar daca factorii de mediu sunt favoribili si restul bolilor pot aparea mai devreme.

Protectia cerealelor incepe din T1

Verben™ este cel mai nou si mai puternic fungicid special creat si lansat de Corteva Agriscience in 2022 pentru a asigura protectia cerealelor inca de la primul tratament din primavara. Prin utilizarea lui Verben™ in primul tratament T1, beneficiem de puterea curativa si preventiva a celor doua substante active continute. Avand o planta curata chiar din T1, putem optimiza schema tehnologica, fara a face rabat de la productie, deorece planta va fi curata inca din primavara si va fi mai rezistenta in fata urmatoarelor valuri de infectie.

O singura lovitura tuturor bolilor importante

Fungicidul Verben™ este compus din doua dintre cele mai bune substante active intalnite la ora actuala (proquinazid si protioconazol). Aceste doua substante active au un efect sinergic, fiind puse in valoare si cu ajutorul formularii speciale create de Corteva, pentru a oferi maximul de putere chiar si la temperaturi scazute, aderenta, distributie uniforma a substantelor active si rezistenta la spalare la o ora de la aplicare. Prin folosirea lui Verben™ in T1 nu mai este nevoie sa adaugam in pompa un alt fungicid, eliminand astfel riscul de fitotoxicitate, poluare si incompatibilitate. In testele efectuate de Corteva, Verben™ a dovedit ca poate fi amestecat fara a avea probleme de compatibilitate cu majoritatea produselor fitosanitare, fie ele regulatori de crestere, erbicide, fungicide sau insecticide, frecvent utilizate in T1.

Cel mai bun in controlul fainarii

Verben™ combate bolile specifice, inclusiv fainarea, chiar si la temperaturi reduse. Testele efectuate de catre Corteva au evidentiat faptul ca, pe langa absorbtia rapida in planta chiar si la temperaturi sub 10 °C, Verben™ combate fainarea si septorioza foarte bine si ramane activ datorita sinergiei celor doua substante, chiar si la cateva saptamani dupa aplicare.

Datorita mobilitatii sale in planta chiar si la temperaturi scazute, Verben™ actioneaza inainte ca simptomele sa fie vizibile asupra hifelor miceliene care sunt deja prezente in planta de cultura. Verben™ protejeaza cerealele paioase prin modul sau de actiune, atat curativ cat si preventiv. Prin formularea si sinergia celor doua substante active, Verben™ detine controlul bolilor la toate culturile de cereale paioase si in special al fainarii.

Verben™ o solutie antirezistenta

Datorita celor doua substante active, Verben™ este considerat o solutie viabila intr-un viitor in care clasa azolilor va fi dominanta si riscul de rezistenta va fi unul foarte ridicat. Prin utilizarea lui Verben™ acest risc este minimizat deoarece ambele substante active din Verben™ fac parte din doua clase chimice diferite, ce au moduri de actiune diferite, care vor impiedica crearea rezistentei bolilor.

Dozarea si utilizarea

La grau si triticale, se poate aplica de la stadiul de infratire pana la inflorit (50% spice inflorite) BBCH 25-65, in doza de 0,6-1l/ha, doza medie recomandata fiind de 0,75l/ha. La secara si orz, Verben™ se poate aplica din stadiul de infratire pana in faza de burduf, BBCH 25-49, in doza de 0,6-1l/ha, doza medie recomandata fiind de 0,75l/ha.

Spectrul de combatere al lui Verben™ este foarte mare cuprinzand boli precum: Erysiphe graminis- Fainarea, Septoria tritici – Septorioza, Septoria nodorum- Septorioza spicelor, Pseudocercosporella herpotrichoides – Patarea in ochi, Puccinia striiformis– Rugina galbena, Puccinia recondita- Rugina bruna , Pyrenophora teres- Sfasierea frunzelor, Ramularia collo-cygni-Ramularia, Rhynchosporium secalis- Arsura frunzelor.

Prin utilizarea lui Verben™ inca de la primul tratament din primavara, planta este protejata de bolile specifice cerealelor, fortifiata si pusa in valoare, pentru a oferi productiile cele mai mari si mai calitative.

Articol realizat de Adrian Ionescu – Category Marketing Manager Insecticide, Fungicide & Biologicals- Corteva Agriscience RO & MD