Patiserii pregatesc peste 7,5 milioane de cozonaci, pana la Craciun

Oferta de cozonaci va depasi 7,5 milioane in acest an, chiar daca preturile vor fi mai mari decat anul trecut, iar din aceasta cantitate peste doua milioane de bucati vor ajunge la export, in special in tarile unde exista comunitati mari de romani, sustine presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase – ROMPAN, Aurel Popescu.
“Oferta de cozonaci este mai mare anul acesta, cred ca depasim 7,5 milioane, dar vestea cea mai buna este ca avem o cerere mare la export si sper ca vom livra doua milioane de cozonaci, in special in tarile unde exista comunitati mari de romani. Pretul cozonacilor este intre 10 si 50-60 de lei pe kilogram la cofetarii, dar la noi, in industrie, preturile sunt mai moderate. Vreau sa va spun ca ne-am imbunatatit gama sortimentala cu tot felul de umpluturi. Am scos si un cozonac – Hohoho – care are umplutura cu nuci, mere si stafide sau cu crema de ciocolata si rom. Avem umpluturi cu portocala si rahat, nuca si stafide. Ne-am pliat pe gustul consumatorilor”, a declarat Aurel Popescu.
In ceea ce priveste pretul painii, presedintele ROMPAN a subliniat ca acesta s-a stabilizat, iar in perioada sarbatorilor de iarna va ramane nemodificat, insa raportat la perioada noiembrie-decembrie 2021 este mai mare cu peste 20%.
“In primul rand, cred ca gasim o stabilitate a preturilor in aceasta perioada, adica preturile care au fost organizate pana acum de catre fiecare producator in perioada sarbatorilor de iarna raman nemodificate. Sigur, daca e cineva care constata ca are preturi mai mici la vanzare decat pretul de cost procedeaza in consecinta. Insa, pentru perioada noiembrie-decembrie, preturile la paine sunt mai mari cu procente cuprinse intre 21% si 23% fata de aceeasi perioada a anului trecut. La cozonaci cu mai putin, pentru ca nu poti sa ai asa o crestere, desi este incredibil ca pe o punga in care bagi cozonacul sa dai 50 de bani fata de 5 bani cat era pana acum. Nu stiu, dar unii cred ca profita de situatia asta in care ne aflam si hai sa marim, sa marim, sa marim. In fiecare saptamana se mareste ceva. Noi o sa fim obligati sa punem punga in pretul painii. Nu avem alta solutie, cum se procedeaza si la supermarketuri. Ti-ai luat punga, platesti”, a explicat el.
Popescu a precizat ca pretul painii artizanale este mare decat cel al painii facute in unitatile din industrie, pentru ca si costurile de productie sunt mai mari.
“In prezent pentru o franzela clasica pretul este intre 1,6 si 2,5 lei. Painea industriala este mai ieftina, iar painea artizanala mai scumpa, pentru ca are manopera mai mare, are cheltuieli mai mari cu energia si consum specific de faina. Dar are si alt gust si alta aroma”, a adaugat seful patronatului din industria de morarit si panificatie.
ROMPAN este prima asociatie constituita in Romania in 1990 si cuprinde peste 200 de societati din toate domeniile din industrie, cota de piata fiind de peste 60% pe morarit, 40% la panificatie, 70% la paste fainoase si 55% la biscuiti.