Bauturi

Protocol de colaborare pentru promovarea sectorului vitivinicol autohton

Sectorul vitivinicol romanesc va fi promovat in mediul online prin intermediul unor platforme deja existente, care vor fi actualizate si modernizate, odata cu incheierea unui protocol de colaborare intre Oficiul National al Viei si Produselor Vitivinicole (ONVPV), institutie subordonata Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, si Iulian Barbuceanu, autorul proiectului independent de promovare a acestui sector “Atlasul Vinului Romanesc”.

“Scopul Protocolului este de a promova impreuna sectorul vitivinicol romanesc catre publicul general din tara si strainatate in mediul online prin intermediul unor platforme deja existente, care vor fi actualizate si modernizate: www.onvpv.ro in romana si engleza, respectiv www.atlasulvinului.ro in limba romana si www.wineguideromania.com in limba engleza”, se arata intr-un comunicat transmis de catre Oficiul National al Viei si Produselor Vitivinicole (ONVPV).

Un beneficiu major al parteneriatului este realizarea unei baze de date cartografice online pusa gratuit la dispozitia publicului general si a specialistilor, la nivel global, cu peste 200 de harti vitivinicole de precizie si tematice, actualizate constant in cadrul parteneriatului.

“Existenta acestei baze de date cartografice va asigura o promovare mai usoara a vinurilor certificate romanesti DOC, IG sau varietal, atat pe piata interna cat si pe cea internationala. In baza parteneriatului, un numar de aproximativ 2.000 de afaceri din sectorul vitivinicol vor beneficia de un pachet extins de promovare gratuita (pe langa cele contra cost, disponibile initial) la nivel national si international. In primele luni ale anului urmator afacerile considerate in grupul tinta (producatori, specialisti, HORECA etc) vor fi invitate sa se alature comunitatii care in prezent promoveaza deja gratuit primele 500 de firme din domeniu”, mentioneaza sursa citata.

Rezultatele studiului desfasurat de catre autorul proiectului si inovatiile tehnologice si cartografice ale proiectului denumit “Atlasul Vinului Romanesc”, derulat in decursul unui an de zile, un proiect considerat de catre specialistii din domeniu un succes si o necesitate, vor fi utilizate impreuna cu informatii statistice actualizate si furnizate constant de catre ONVPV, conform legislatiei in vigoare, pentru a comunica publicului general informatii intr-un mod modern, practic si accesibil la nivel global.

Colaborarea va aduce in atentia celor interesati, in mediul online, resurse care vor sustine punctual si gratuit intreg sectorul vitivinicol printr-o abordare multidisciplinara, oenoturism, evenimente, restaurante, specialisti din domeniu care nu produc vin, dar furnizeaza servicii. Ca rezultat, consumatorii romani si straini vor avea acces la informatii despre oportunitatile oferite de vinul romanesc intr-un mod modern, organizat, bazat pe date oficiale, actualizate constant si prezentate in context, se precizeaza in comunicat.

Proiectul de parteneriat are ca obiectiv sustinerea demersurilor si promovarea comunitatii vinului romanesc, pentru care platformele online pun la dispozitie numeroase resurse in mod gratuit.