Food

Prelungirea termenului de valabilitate al pastelor proaspete

Oamenii de stiinta italieni au descoperit o metoda care poate prelungi perioada de valabilitate a pastelor proaspete cu 30 de zile, prin modificarea ambalajului, adaugarea de bioprotectii si prin utilizarea probioticelor cu efect antimicrobian.

Aliment de baza in bucataria italiana, pastele au depasit demult granitele tarii de provenienta, popularitatea lor fiind in crestere la nivel mondial. Vanzarile de paste la nivel european s-au ridicat in 2022 la 19,14 miliarde de dolari si analistii estimeaza si pentru perioada urmatoare un procent de crestere anuala de 9,28%. Tinand cont si de tendinta globala de diminuare a risipei alimentare, cercetatorii italieni dezvolta o reteta pentru paste proaspete cu termen mai mare de valabilitate.

Pastele proaspete sunt obtinute prin procese industriale care implica tratarea termica a produsului. Apoi sunt depozitate, in mod obisnuit, in ambalaje cu atmosfera modificata, sau „modified atmosphere packaging“ (MAP), ceea ce inseamna ca oxigenul este indepartat si inlocuit cu alte gaze.

Atunci cand sunt depozitate corect, pastele proaspete au un termen de valabilitate intre 30 si 90 de zile, dar acest termen se scurteaza daca calitatea pastelor este compromisa. Desi exista pe piata conservanti chimici care pot fi folositi pentru a pastra prospetimea pastelor, consumatorii prefera alternativele naturale, asa-numitele „etichete curate“.

Cercetatorii italieni, printre care si reprezentanti ai National Research Council (CNR) si ai Universitatii Aldo Moro din Bari, au colaborat cu Food Safety Lab pentru a dezvolta o noua metoda pentru pastrarea „etichetei curate“, metoda despre care acestia sustin ca minimizeaza problemele de deteriorare in procesul de fabricare si depozitare a pastelor proaspete. Metoda implica schimbarea raportului dintre gazele folosite in MAP (ambalajele cu atmosfera modificata) si combinatia de folii de plastic folosite la ambalare, pentru a controla cresterea microbiana si impermeabilitatea. Pentru a inhiba dezvoltarea bacteriilor, cercetatorii au adaugat de asemenea un amestec de probiotice cu mai multe tulpini.

Vorbind despre rezultatele testelor, Dr. Francesca De Leo, cercetator la Institute of Biomembrane, Bioenergetics and Molecular Biotechnologies in cadrul CNR explica: „Rezultatele demonstreaza ca MAP, impreuna cu culturile de probiotice au actionat intr-un mod sinergic pentru a controla alterarea microbiana a pastelor proaspete in timpul depozitarii la frigider.“

Experimentul arata ca, prin aceasta metoda, pastele proaspete ar putea fi pastrate mai mult de 30 de zile, comparativ cu produsele conventionale. „Pentru consumator este clar un avantaj, obtinand astfel un produs cu un termen de valabilitate crescut si usor de depozitat.“ subliniaza Dr. Leo.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Alba