Food

Consumul global de cafea va creste cu 1% – 2% pe an, pana in 2030

Consumul global de cafea va creste probabil cu 1% – 2% pe an pana la finalul deceniului, conform directorului general al ICO (Organizatia Internationala a Cafelei), Vanusia Nogueira, care estimeaza ca vor fi necesari in urmatorii opt ani mai mult de 25 de milioane de saci de 60 de kilograme, transmite Bloomberg.

“Suntem mai prudenti acum cu previziunile pe termen scurt”, a declarat Nogueira la o conferinta care se desfasoara la Hanoi, referindu-se la toate evenimentele cu care se confrunta omenirea, inclusiv inflatia ridicata din Europa. Anterior, ICO estima in medie o crestere de 3,3% a consumului global de cafea, in urmatoarele patru – cinci decenii, iar Nogueira considera ca aceasta prognoza este prea “optimista”.

Industria globala va ajunge la un echilibru in privinta ofertei si cererii de cafea in urmatorii doi – trei ani, fata de actualul deficit, a declarat Nogueira intr-un interviu acordat Bloomberg.

Oficialul a explicat ca lumea are nevoie atat de boabe de cafea arabica cat si robusta, dar cererea si majorarea productiei de cafea robusta vor fi mai ridicate.

Producatorii traditionali de cafea arabica incearca sa majoreze productia de cafea robusta, in contextul avertismentelor privind incalzirea globala, iar cei care prajesc boabele de cafea incearca sa adauge in amestecurile lor mai multa cafea robusta, care este mai ieftina. “Daca ai cafea robusta de o calitate mai ridicata, consumatorii nu vor simti o mare diferenta in amestecuri”, sustine oficialul ICO.

Multe piete cauta o cafea robusta de calitate, apreciaza Nogueira, adaugand ca Vietnamul si-a extins destul de mult productia de cafea robusta de calitate ridicata.

Organizatia Internationala a Cafelei nu se asteapta ca pozitia de lider a Vietnamului de exportator de cafea robusta sa fie afectata de majorarea de catre Brazilia a productiei de cafea robusta (conilon), deoarece productia excedentara este folosita in industria de cafea solubila a tarii din America de Sud, a declarat Nogueira. Brazilia este lider mondial la cafeaua solubila.

Oficialul ICO sustine ca statele producatoare de cafea trebuie sa-si majoreze consumul pe plan intern, pentru preturi mai bune si beneficii pentru economiile lor.

In urmatorii ani, consumul de cafea in Vietnam va urca cu 5% – 10%, de la nivelul actual de 300.000 tone, a afirmat Do Ha Nam, vicepresedintele Organizatiei Cafelei din tara din sud-estul Asiei.