Agricultura

Fermierii campioni la floarea-soarelui din judetul Mures

In centrul tarii, cultura de floarea-soarelui a oferit agricultorilor productii mai bune comparativ cu cele obtinute de fermierii din alte zone ale tarii, dar chiar si in aceste zone, capriciile vremii si-au spus cuvantul la proba cantarului. Cu toate acestea, hibrizii de floarea-soarelui din portofoliul companiei Corteva Agriscience au performat si au oferit productii surprinzator de mari. Astfel, in cele ce urmeaza, va prezintam o serie de rezultate ale fermierilor campioni la floarea-soarelui din judetul Mures ce merita felicitate.

Unul dintre cele mai bune rezultate din centrul tarii le-a obtinut Varro Jozsef, cu hibridul P64LE99 care i-a oferit o productie de 4.470 kg/ha. „Lucrez 170 ha, floarea-soarelui am avut pe 40 ha, semanate dupa cultura de mazare. Astfel ca in toamna am arat terenul, apoi in primavara am efectuat doua treceri cu combinatorul. La pregatirea patului germinativ am aplicat ingrasaminte 18.46.0 – 200 kg/ha, iar la semanat am mai administrat nitrocalcar – 180 kg/ha. Am erbicidat preemergent, apoi in vegetatie am intervenit cu Express, am aplicat mai multe insecticide, in trei treceri, la ultima dintre ele am administrat si un fungicid, chiar am avut un atac de afide, dar nu grav. Cultura a mai primit si un ingrasamant foliar pe baza de potasiu. Floarea nu a avut de suferit din punctul nostru de vedere, am intervenit atunci cand a fost cazul, iar planta premergatoare a jucat si ea un rol important in obtinerea acestei productii”, a afirmat fermierul campion. Acesta a adaugat faptul ca a recoltat in jurul datei de 20 septembrie si a fost multumit de productia obtinuta, implicit si de hibridul P64LE99 pe care il considera ca fiind unul stabil, cu o talie nu foarte mare, rezistent la mana si la cadere.

Ing. Vlad Ster lucreaza 1.600 ha, floarea-soarelui a semanat pe 145 ha, iar hibridul P64LE99 i-a oferit o productie de 4.400 kg/ha. “Pentru acest hibrid, porumbul a fost cultura premergatoare, asa ca dupa recoltatul acestuia am arat terenul la 35 cm si apoi, la scurt timp, am intervenit cu un disc greu, atat cat sa uniformizam aratura. In primavara am fertilizat cu ingrasamant 20.20.0 – 300 kg/ha, am pregatit terenul impecabil cu combinatorul si am semanat in perioada 3-5 aprilie. Am erbicidat, iar la prasila mecanica am administrat si uree – 250 kg/ha, apoi in stadiul de 8-10 frunze am avut un atac de afide, de aceea am aplicat un insecticid, dar si un foliar pe baza de bor. Am mai intervenit o data in cultura cu autopropulsata si am mai aplicat un insecticid, un fungicid plus, din nou, foliarul pe baza de bor. Am recoltat destul de tarziu, in ultima parte a lunii septembrie din cauza ploilor, dar am recoltat la o umiditate de 8.5%. Rezultatele au fost foarte bune, chiar am ramasi surprinsi de productia oferita de acest hibrid. La noi in ferma acest hibrid are deja o traditie importanta si mereu ne-a oferit productii bune, de aceea sigur il vom alege si campania urmatoare”, a declarat fermierul campion.

Un al fermier campion din judetul Mures este Marian Palaghie care a semanat hibridul P64LE137 si a obtinut o productie de 4.200 kg/ha. “Lucrez o suprafata de 230 ha, iar floarea-soarelui am semanat 43 ha, dupa cultura de orz. Terenul l-am arat, apoi am indreptat cu discul, apoi am fertilizat cu DAP – 300 kg/ha si am intervenit cu freza. La inceputul lunii aprilie am semanat si am mai administrat nitrocalcar – 250 kg/ha. Am erbicidat preemergent si apoi in vegetatie am intervenit cu Express si am mai fertilizat cu 150 kg/ha de azotat de amoniu. Cultura a mai primit un foliar in stadiul de 10 frunze, precum si un insecticid si doua fungicide. Totul a mers bine, nu am intampinat probleme in cultura, poate daca nu erau ploile reci din primavara, era si mai bine din punct de vedere productiv, dar a fost bine, asa ca am recoltat in jurul datei de 20 septembrie”, a punctat fermierul campion. Mai mult, acesta a precizat faptul ca in primavara va semana din nou acest hibrid, fiind multumit de productia obtinuta.

Octavian Lit lucreaza 880 ha, iar floarea-soarelui a avut pe 60 ha, semanate dupa grau. A obtinut 3.800 kg/ha cu hibridul P64LE99 si s-a declarat multumit de productia obtinuta. “Facem lucrari minime, am dezmiristit si am pregatit terenul cu tigger-ul si am semanat direct, atunci am administrat si triplu 16 – 230 kg/ha. Apoi in vegetatie, in stadiul de 8-10 frunze, la prasila, am mai fertilizat cu un ingrasamant pe baza de sulf si azot – 160 kg/ha. Am aplicat si doua erbicide, dintre care unul Express, precum si un tratament cu fungicid si insecticid si cam atat, am recoltat in septembrie, cred ca in a doua jumatate a lunii. In primavara viitoare intentionez sa seman intre 80-120 ha, in functie si de semanatul sfeclei de zahar, dar sigur voi alege in continuare hibridul P64LE99”, a specificat Octavian Lit.

Cu productia de 3.700 kg/ha, fermieri campioni la floarea-soarelui in judetul Mures au devenit si: Zoltan Fulop si Ioan Calin Boar care au ales hibridul P64LE137, precum si Valentin Marginean care a ales hibridul P64LE99.

Fermier campion a devenit si Claudiu Laslo, care a obtinut o productie de 3.500 kg/ha cu hibridul P64LE25. “La acest hibrid cultura premergatoare a fost porumbul, astfel ca terenul a fost arat in toamna si apoi am intervenit cu un disc superficial. In primavara am pregatit terenul cu freza si combinatorul, apoi in prima parte a lunii aprilie am semanat. Tot atunci am si fertilizat cu triplu 16 – 350 kg/ha, apoi a mai urmat o fertilizare in vegetatie. Am erbicidat atat preemergent, cat si postemergent cu Express, am aplicat si un foliar pe baza de bor, precum si in doua treceri cu insecticid, dar si un fungicid. Am recoltat in cea de-a doua jumatate a lunii septembrie, din cauza ploilor”, a declarat fermierul campion.

Hibrizii P64LE25 si P64LE99 i-au oferit o productie de 3.400 kg/ha fermierului campion Florin Teodor Moga. “Lucrez 250 ha, floarea-soarelui am avut semanate 40 ha dupa porumb. Astfel am efectuat o aratura de toamna, in primavara am intervenit cu combinatorul si am semanat la inceputul lunii aprilie. Atunci am administrat ingrasamant triplu 16 – 280 kg/ha. Am erbicidat preemergent si apoi in vegetatie am administrat Express, am mai aplicat si un fungicid precum si un insecticid, iar in stadiul de 8 frunze am mai fertilizat cu 150 kg/ha de azot. Aceasta a fost toata tehnologia si am recoltat in a doua jumatate a lunii septembrie. A fost destul de bine tinand cont de seceta, in alti ani am avut productii mai mari”, a precizat domnul Moga. Multumit de productiile obtinute, acesta va semana cca 50 ha cu floarea-soarelui si va alege din nou hibridul P64LE99.