Food

Tereos: Pretul ridicat al zaharului a compensat majorarea costurilor de productie

Producatorul de zahar Tereos a raportat rezultate semestriale solide, inclusiv profit net si o crestere semnificativa a castigurilor, deoarece preturile ridicate la zahar si etanol au ajutat compania franceza sa compenseze majorarea costurilor de productie, transmite Reuters.

Tereos, al doilea mare producator de zahar din lume in functie de volumul productiei, a inregistrat in perioada aprilie-septembrie 2022 un profit net de 133 milioane de euro, fata de pierderi de 50 milioane de euro in urma cu un an, preturile mai ridicate compensand cresterea costurilor cu energia si materiile prime.

De asemenea, castigurile ajustate inainte de taxe, dobanzi, depreciere si amortizare (EBITDA) au urcat cu 132%, la 464 milioane de euro.

Tereos a precizat ca nu are expunere directa la razboiul din Ucraina.

Datoria neta a grupului a scazut cu 128 milioane de euro fata de anul trecut, la 2,24 miliarde de euro, dar la 31 martie 2023 datoria neta ar urma sa fie mai ridicata decat la 31 martie 2022, din cauza costurilor mai mari.

In octombrie, Tereos, care a detinut pana acum fabrica de la Ludus, anunta ca va majora pretul la care cumpara sfecla de zahar de la membrii sai cu 40% fata de anul trecut.

In sezonul octombrie 2022 – septembrie 2023, Comisia Europeana se asteapta ca productia de zahar sa scada cu 6,9%, la 15,5 milioane de tone, in timp ce consumul de zahar ar urma sa se situeze la aproximativ 16,6 milioane de tone.

UE, al treilea producator mondial de zahar, a inregistrat in ultimii ani o diminuare a productiei, in conditiile in care preturile scazute au descurajat insamantarile, iar seceta si un virus au afectat culturile.