Agricultura

Producatorii agricoli primesc despagubiri de 75 mil. euro din partea UE

Comisia Europeana a aprobat o schema in valoare de aproximativ 75 de milioane euro notificata de Romania si destinata despagubirii producatorilor agricoli pentru pagubele suferite de pe urma secetei severe din 2021 si 2022, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.

Masura, cu un buget de aproximativ 365,6 milioane de lei, este deschisa producatorilor de grau, seara, orz, triticale, ovaz si rapita afectati in mod direct de seceta severa. Pentru a se califica pentru aceste ajutoare, producatorii agricoli trebuie sa fi pierdut mai mult de 30% din culturi din cauza secetei.

Potrivit acestei scheme, ajutorul va lua forma unor granturi directe, proportionale cu pagubele suferite, pe baza rapoartelor de pagube provocate culturilor. In cazul unei pierderi complete a culturilor, beneficiarii sunt indreptatiti sa primeasca un ajutor de aproximativ 305 euro (1.500 de lei) pe hectar, fara a depasi 40% din costurile eligibile. Schema se va derula pana la 31 decembrie 2022.

Schema a fost aprobata in temeiul cadrului temporar de criza pentru ajutoarele de stat, adoptat de Comisie la 23 martie 2022 in baza articolului 107 alineatul (3) litera (b) din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene si modificat ulterior la 20 iulie 2022 si la 28 octombrie 2022.

Comisia a concluzionat ca schema de ajutoare acordata de Romania este necesara si adecvata pentru a-i despagubi pe producatorii agricoli din Romania pentru pierderile suferite din cauza unui eveniment meteo extrem. In plus, Comisia a ajuns la concluzia ca schema este proportionala, fiind limitata la minimul necesar, si nu va avea efecte negative asupra competitiei si comertului in UE.

Avand in vedere aceste considerente, Comisia a aprobat masura in temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.