Agricultura

Aproape 400 milioane euro pentru gestionarea riscurilor din agricultura

Fermierii vor beneficia de fonduri europene de 391,4 milioane euro pentru gestionarea riscurilor din agricultura prin PNS 2023-2027, a anuntat Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Din aceasta suma, 367,3 milioane euro reprezinta sprijinul care va fi acordat fermierilor afectati de pierderile de productie, ca urmare a fenomenelor climatice nefavorabile. Sprijinul va fi constituit dintr-un procent de 3%, anual, din platile directe cuvenite in perioada 2023-2027, de pana la 293,5 milioane euro, din contributia din FEADR, in suma de 62,4 milioane euro, si contributia de la bugetul national, in suma de 11,5 milioane euro.

Aceasta forma de sprijin vizeaza implementarea masurii “Instrumentul de sprijin al fermierilor afectati de pierderi ale productiei agricole” din cadrul PNS si degrevarea bugetului de stat de viitoare obligatii financiare catre fermieri, rezultate in cazul aparitiei fenomenelor de calamitare a culturilor agricole, se mentioneaza in comunicat.

“In acest scop, am emis un Ordin de ministru pentru constituirea grupului tehnic de lucru care va pune bazele functionarii acestui mecanism de gestionare a riscurilor din agricultura. Prin aceasta interventie avem in vedere sustinerea unor venituri sigure ale fermierilor si rezilienta sectorului agricol, pentru a creste securitatea alimentara pe termen lung, asigurand in acelasi timp sustenabilitatea economica a productiei agricole”, a afirmat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Totodata, in PNS este prevazuta o suma de 24,1 milioane euro, sprijin acordat fermierilor pentru acoperirea unui procent din primele de asigurare a culturilor.

“Fenomenele meteorologice extreme din ultima perioada afecteaza din ce in ce mai mult producatorii agricoli, determinand pierderi de recolta, cu impact major asupra eficientei economice a fermelor si a securitatii alimentare. Astfel, in anul 2022, fenomenul de seceta extrema a afectat peste un milion de hectare, conducand la pierderi insemnate de productie si determinand un efort bugetar de peste 365 milioane lei, necesar pentru compensarea pierderilor inregistrate de fermieri numai pentru culturile infiintate in toamna anului 2021. Aceste fenomene au devenit in ultima perioada tot mai problematice, astfel incat se impune crearea unui mecanism care sa permita fermierilor predictibilitate in recuperarea cheltuielilor efectuate in cazul culturilor calamitate. Necesitatea mecanismului a fost determinata si de faptul ca valoarea despagubirilor cuvenite fermierilor care s-au confruntat cu aceste fenomene nu poate fi prognozata si prevazuta in bugetul de stat”, se mentioneaza in comunicat.

Pentru elaborarea cadrului normativ de implementare, in perioada urmatoare vor avea loc la nivelul MADR consultari cu asociatiile de fermieri.