Agricultura

Romania va obtine in 2022 cea mai mica productie de porumb din ultimii 15 ani

Romania va consemna in acest an cea mai mica productie de porumb din 2007 si pana in prezent, seceta pedologica diminuand recolta cu aproximativ 40%-50% fata de anii trecuti, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea.
Acesta a adaugat ca productia obtinuta va asigura consumul intern, existand si o disponibilitate pentru export, fara a preciza deocamdata cantitatea totala de porumb boabe obtinuta in 2022.

“La porumb nu s-a incheiat recoltatul pe intreaga suprafata, dar pana la aceasta data productia medie este de 3.000 de kilograme la hectar, ceea ce inseamna mult sub media anilor normali in Romania, cand la aceasta cultura se obtineau intre 5 si 6 tone la hectar. Este cea mai afectata cultura din cauza secetei, productia obtinuta fiind mult mai mica decat in anii normali, dar ne asigura consumul intern si o disponibilitate pentru export”, a precizat Daea.

Ministrul Agriculturii a sustinut ca va anunta cantitatea exacta obtinuta de fermieri in 2022, “cand se introduce in hambar ultima cantitate de porumb care se va recolta in camp”, insa a subliniat ca este cea mai mica productie de porumb care s-a obtinut in ultimii ani dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana.

“Productia totala nu o dau, am spus-o foarte clar, decat atunci cand se introduce in hambar ultima cantitate de porumb care se va recolta in camp, in asa fel incat sa putem informa corect. Cand se va termina recoltatul, atunci voi anunta cantitatea exacta pe care au obtinut-o fermierii si pe care o poate anunta Romania atat in datele statistice europene, cat si pentru informarea corecta a opiniei publice din tara. Va pot spune in procente: este mai mica cu 40%-50% decat in anii precedenti. Vom vedea cum stam si la nivel european la sfarsitul recoltarii porumbului. In orice caz, este cea mai mica productie de porumb care s-a obtinut in ultimii ani dupa integrarea in Uniunea Europeana (UE), deci din 2007. Fenomenul de seceta nu s-a manifestat numai la nivelul Romaniei, acesta a pus amprenta, din nefericire, pe productiile multor tari europene. Toate statele europene se confrunta cu greutati generate de seceta. Iata, schimbarile climatice sunt o realitate, motiv pentru care cautam si solutii in directia aceasta pentru a sustine fermierii romani”, a transmis Petre Daea.

In ceea ce priveste productia totala de seminte de floarea-soarelui, Daea a subliniat ca a fost obtinuta o cantitate de peste doua milioane de tone, dublu fata de necesarul de consum al Romaniei.

“La floarea soarelui am obtinut peste doua milioane de tone ceea ce inseamna dublu fata de necesarul de consum al Romaniei. Este cam 70% din productia normala care se poate obtine in conditiile Romaniei”, a spus el.

Oficialul MADR a mentionat ca anul agricol 2021/2022 a fost unul dificil, care i-a pus la grea incercare pe fermierii romani, in conditiile in care “seceta pedologica a pus stapanire pe intreaga tara”.

“A fost un an foarte dificil, un an care a pus la grea incercare fermierii romani, un an care s-a soldat cu un rezultat ce onoreaza munca fermierilor, intrucat am putut aduce in hambarele tarii cantitatile de produse atat de necesare consumului uman. Desi spuneam ca in conditii foarte grele, pentru ca seceta pedologica a pus stapanire pe intreaga tara, am putut recolta si inmagazina prin munca fermierilor peste 9 milioane tone de grau. Aceasta inseamna ca ne asiguram necesarul pentru consumul intern si disponibilitati pentru export, de altfel se poate constata ca exista cantitati care au fost scoase in afara tarii si care s-au dus pe culoarele traditionale de comert, stiindu-se ca multe tari din lume se si se aprovizioneaza cu grau foarte bun din Romania”, a adaugat Daea.

In opinia sa, graul a fost mai putin afectat decat culturile insamantate in primavara, iar in perimetrele irigabile si in zonele unde au cazut precipitatii culturile au fost salvate si s-au obtinut “productiile pe care le sperau fermierii”.

“Am pierdut productii insemnate la cultura porumbului, florii-soarelui si la soia, stiindu-se ca noi insamantam aproape 6 milioane de hectare in primavara. In intreaga tara a fost de seceta, iar salvarea culturilor a fost doar in perimetrele irigabile si in zonele unde precipitatiile au cazut si unde plantele si-au putut continua vegetatia, in mod deosebit in interiorul arcului carpatic. Acolo culturile de primavara au fost mai putin afectate, unele chiar deloc, iar in perimetrele irigabile am putut obtine productiile pe care le sperau fermierii si pentru care au lucrat. Aici productiile au fost sustinute de posibilitatea de a iriga, iar statul a avut un rol important prin asigurarea apei la irigat cu titlu gratuit si a consumului de energie cu un cost de 50% sustinut din partea statului”, a explicat seful MADR.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), Romania a ocupat anul trecut primul loc in UE din punct de vedere al suprafetei cultivate cu porumb, cat si al productiei, cu 2,493 milioane hectare, respectiv 14.820.693 tone, un plus de 4.724.004 tone fata de 2020. Productia media obtinuta anul trecut a fost de 5.802 kg/ha, cu 1.825 kg/ha mai mare decat in 2020. Consumul intern de porumb este estimat la aproximativ 7 milioane de tone.

In ceea ce priveste graul, datele INS arata ca Romania a ocupat in 2021 locul patru in UE din punct de vedere al suprafetei cultivate, dar si al productiei, cu 2,175 milioane hectare, respectiv 10.433.751 tone. Productia totala a fost mai mare cu 4.041.382 tone fata de 2020, iar cea medie cu 1.831 kg/ha, totalizand 4.797 kg/ha. Consumul intern de grau este estimat la 2,5 – 3 milioane de tone.

La productia de floarea-soarelui, Romania ocupa constant, din anul 2015, primul loc in Uniunea Europeana, dar si la suprafata cultivata, iar potentialul de export de seminte este unul semnificativ, tinand cont ca necesarul intern de consum totalizeaza doar 750.000 de tone.
Astfel, in 2021, a fost consemnata o productie totala de 2.843.531 tone, in crestere cu 720.666 tone fata de 2020 si un randament de 2.530 kg/ha (+672 kg/ha fata de anul precedent).