Ambalaje

UE va anunta noi reguli privind capsulele de cafea si pungile din plastic

Comisia Europeana va anunta in zilele urmatoare noi reguli care vizeaza industria de ambalaje, de la capsulele de cafea si pana la sticlele din plastic de folosinta unica, in incercarea de a reduce cantitatea de deseuri generata, transmite Bloomberg.

Noile reglementari sunt destinate cresterii sustenabilitatii ambalajelor, una dintre principalele utilizari ale plasticului si hartiei, potrivit unui document de lucru consultat de Bloomberg. Tarile si firmele din Uniunea Europeana vor trebui sa se asigure ca ambalajele utilizate de produsele de zi cu zi pot fi reciclate mai usor sau sunt biodegradabile.

“O economie circulara a ambalajelor va ajuta la decuplarea dezvoltarii economice de utilizarea resurselor naturale. Cantitatea de ambalaje a crescut mai rapid in ultimii ani decat venitul national brut, ceea ce a condus la cresterea emisiilor de CO2 si a altor emisii poluante, precum si la supra exploatarea resurselor naturale, a pierderii de diversitate si la poluare”, se arata in documentul de lucru al Comisiei Europene consultat de Bloomberg.

Noile reguli ar urma sa aiba ramificatii de-a lungul mai multor sectoare, precum productia de alimente si fabricatia produselor chimice. In Uniunea Europeana aproximativ 40% din cantitatea de plastic si jumatate din cea de hartie sunt utilizate la ambalaje iar designul lor face deseori dificila reutilizarea sau reciclarea. Masurile ar urma sa acopere o gama larga de la abtibildurile de pe mere si pana la pungile de unica folosinta.

Companiilor li se va cere sa foloseasca cat mai putine ambalaje, in timp ce tarile vor trebui sa se asigure ca 65% din totalul deseurilor de ambalaje sunt reciclate pana la finele lui 2025. Potrivit Bloomberg, noile reguli ar urma sa fie adoptate miercuri, la pachet cu regulile privind certificatele de eliminare a carbonului.