Food

Producatorul Laptaria cu Caimac estimeaza pierderi de 1,6 milioane de lei, la final de an

Agroserv Mariuta raporteaza vanzari de 54,9 milioane de lei in primele noua luni din 2022, o crestere usoara, de 4%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, si o pierdere neta de 1 milion de lei fata de un profit net de 3,4 milioane de lei in 2021, pe fondul provocarilor aduse de majorarea preturilor la energie si combustibil, precum si de inflatie, potrivit unui comunicat al companiei.

Cu toate acestea, rezultatul net din primele noua luni ale anului este imbunatatit, comparativ cu cel din primul semestru din 2022, cand compania a inregistrat o pierdere neta de 1,4 milioane lei.

‘In primele noua luni ale anului am fost nevoiti sa infruntam o serie de provocari la care nu ne-am fi asteptat in nici cel mai sumbru scenariu la momentul in care am decis sa facem pasul catre listarea pe piata AeRO a Bursei de Valori Bucuresti. Declansarea razboiului a condus intr-o maniera extrem de rapida catre un lant de evenimente nefericite care si-au pus si isi pun inca amprenta asupra multor afaceri din Romania, inclusiv a noastra. Astfel, in loc sa ne axam doar pe aspectele de dezvoltare ale afacerii noastre, a trebuit sa avem in vedere doar cum sa atenuam cat mai multe dintre provocarile pe care le-am avut si le avem de infruntat, precum majorarea preturilor la energie, combustibil si inflatia. In plus, afacerea noastra a fost lovita si de seceta, in special in primavara, lucru care a condus la scaderea productiei agricole per total. Avand in vedere toate aceste aspecte, rezultatele aferente primelor noua luni ale anului nu sunt pozitive. Provocarea curenta ramane sa tinem costurile sub control pe toate liniile de business si sa crestem vanzarile produselor lactate’, a declarat Madalina Cocan, director general, Laptaria cu Caimac.

Cifra de afaceri generata de vanzarea produselor lactate, semifabricate, precum si de marfuri a atins valoarea de 30,1 milioane de lei, acestea avand cea mai mare contributie la cifra de afaceri totala in primele noua luni ale anului. Veniturile din activitatea vegetala s-au ridicat la 14,7 milioane de lei in primele noua luni din 2022, in urma cultivarii unei suprafete de putin peste 2.500 ha. Pana la finalul lunii septembrie 2022, compania a inregistrat o productie totala vegetala de 25.753 tone, din care cultura de porumb insilozat a reprezentat 47% cea de grau, 17%, porumb, 15%, iar cea de secara insilozata, 10%.

Veniturile din activitatea de zootehnie au inregistrat o valoare de 10,1 milioane de lei, in principal datorita vanzarii de lapte crud, 7,8 milioane de lei, urmata de vanzarea de animale, 1,2 milioane de lei.

In primele noua luni din 2022, productia totala de lapte a fost de 10,2 milioane de litri, o crestere cu 1% comparativ cu anul trecut. Prin urmare, productia medie in primele noua luni ale anului a fost de peste 37 tone pe zi. Varful de productie al laptelui crud se inregistreaza in perioada octombrie-aprilie (trimestrele 4 si 1 ale anului). Fabrica a utilizat mai mult de jumatate din productia de lapte a fermei, 58%, in crestere fata de primul semestru al acestui an, datorita productiei de unt.

‘Avand in vedere contextul anului 2022, cheltuielile la nivelul afacerii noastre au crescut intr-un ritm mai rapid decat veniturile, ajungand la 78,6 milioane de lei, in primele noua luni, ca urmare a majorarii semnificative a preturilor pentru materii prime si consumabile. Desi am reusit sa transferam o parte din aceste costuri catre clienti impactul inca se vede, inca primim cresteri de preturi de la furnizori, in special cei din UE si prin urmare, am fost nevoiti sa revizuim bugetul de venituri si cheltuieli pentru anul acesta, prin scaderea cifrei de afaceri de la 94,4 la 91,1 milioane de lei, aceasta valoare incluzand si tranzactiile intra-companie. De asemenea, chiar daca vom continua sa aplicam un management strict al costurilor, acest lucru nu va fi de ajuns si ne asteptam sa inchidem anul curent cu o pierdere neta de 1,6 milioane de lei’, a adaugat Madalina Cocan.

In primele noua luni din 2022, Agroserv Mariuta a deschis o noua unitate de productie construita din fondurile obtinute din emisiunea de obligatiuni MILK25E, care detine liniile de productie de branzeturi si unt. De asemenea, in luna august a acestui an, Laptaria cu Caimac a lansat Branza cu Smantana, un produs 100% natural, care nu contine conservanti, stabilizatori sau alte adaosuri.

Pana la finalul anului, compania are in plan lansarea a altor doua noi produse.

Agroserv Mariuta este listata pe piata AeRO incepand cu 21 mai 2021, iar in prezent are o capitalizare de piata de aproximativ 67 milioane de lei.