Eveniment

Palinca de pere facuta de doi bihoreni, castigatoarea concursului Transylvanian Spirit

Doi bihoreni din localitatea Valea lui Mihai au castigat marele premiu la concursul de palinca si distilate din fructe ‘Transylvanian Spirit’, organizat la sfarsitul saptamanii trecute de Consiliul Judetean Covasna si Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara AGROSIC.

Potrivit organizatorilor, in concurs au fost inscrise 868 de mostre din 13 judete din Transilvania si una din judetul Prahova, iar 543 dintre acestea au fost premiate (Foto: János Kocsis-Boldizsár).

Competitia, aflata la prima editie, si-a propus sa faca cunoscuti producatorii de palinca si distilate din fructe din Ardeal, dar si sa evalueze calitatea bauturilor si sa contribuie la imbunatatirea calitatii acestora.

‘Premiul pentru cea mai buna palinca i-a fost acordat palincii din pere Williams rosu a lui Rizo Bela si Jaju din Valea lui Mihai, judetul Bihor. Conform deciziei juriului, cea mai buna distilerie privata este Vass Csongor, din Delnita, judetul Harghita, iar cea mai buna distilerie comerciala este Potio Nobilis din Sfantu Gheorghe. Premiul special acordat de Concursul de Palinca Quintessence din Ungaria, oferit de presedintele juriului, Takacs Laszlo, a ajuns la Bodo Csaba, pentru cea mai eficienta distilerie privata din Sfantu Gheorghe. (…) La apelul lansat pentru prima editie a ‘Transylvanian Spirit’ – Concursul de palinca si distilate de fructe din Transilvania au fost trimise 868 de mostre, din care 543 au fost premiate. Astfel, in cadrul galei de acordare a premiilor au fost decernate 28 de premii Champion, 127 de aur, 192 de argint si 196 de bronz’, se arata intr-un comunicat de presa al Consiliului Judetean Covasna.

Concursul s-a desfasurat pe 10 categorii: fructe semintoase: mere, pere, gutui etc, fructe samburoase (drupe): caise, prune, visine, cirese, piersici, fructe de padure, struguri, cupaj din mai multe fructe, distilate/palinci maturate in butoi din lemn, distilate/palinci din fructe exotice, lichioruri din fructe, distilate/palinci pe pat de fructe si distilate din legume, cum ar fi telina, morcov, patrunjel etc.

Competitia a fost organizata in colaborare cu Asociatia de Dezvoltare Turistica Covasna si alti parteneri din Romania si Ungaria.