Food

Nestle introduce foie gras-ul vegan pe fondul controverselor cu privire la aceasta delicatesa

Grupul elvetian Nestle SA a inceput sa vanda foie gras vegan in Elvetia si Spania, ca raspuns la ingrijorarile gurmanzilor preocupati de bunastarea animalelor, transmite Bloomberg.

Traditional, foie gras este produs din ficatul gastelor si al ratelor ingrasate cu cereale. Organizatiile pentru drepturile animalelor sustin ca foie gras-ul este un produs obtinut prin ingrasarea fortata a gastelor si ratelor.

Varianta vegana de foie gras lansata de Nestle combina soia cu arome precum miso, ulei de trufe si sare marina iar la un pret de 7,95 franci (8,43 dolari) pentru un borcan de 180 de grame este mult mai ieftina decat foie gras-ul traditional si, potrivit Nestle, usor mai sanatoasa.

Lansarea unui foie gras vegan de catre cel mai mare producator mondial de alimente face parte dintr-un efort mai amplu pentru a-i convinge pe consumatori sa accepte noi variante revizuite ale unor produse care traditional erau pe baza de carne. O serie de companii mai mici ofera deja alternative fara carne la foie gras in Elvetia, tara care importa aproximativ 200 de tone de foie gras in fiecare an.

In multe tari din lume, inclusiv in Elvetia si Marea Britanie, productia de foie gras este interzisa. Organizatiile pentru drepturile animalelor au cerut si o interzicere a importurilor pentru aceasta delicatesa.

Franta este responsabila pentru aproximativ 70% din productia mondiala de foie gras si exporta, in medie, anual aproape 5.000 de tone de foie gras in intreaga lume (in special in Japonia, Spania, Olanda, Asia si Orientul Mijlociu) pentru o cifra de afaceri de peste 100 de milioane de euro.