Agricultura

S-a lansat prima asigurare care garanteaza productia in caz de seceta

Compania de brokeraj in asigurari si consultanta de risc Marsh a lansat prima asigurare care garanteaza productia in caz de seceta si care poate fi incheiata pentru suprafete cultivate de cel putin 1.000 ha pana la 30 noiembrie pentru culturile de toamna si pana la 30 aprilie pentru culturile de primavara.

Specialistii companiei evalueaza seceta ca fiind principala amenintare la adresa culturilor agricole din Romania, in perioada urmatoare.

“Potrivit studiilor Marsh, schimbarile climatice vor aduce provocari variate si cu impact major pentru domeniul agricol: variatii ale precipitatiilor, secetelor si inundatiilor vor afecta recoltele pe mai multe planuri; epuizarea apelor subterane si degradarea solului vor reprezenta probleme din ce in ce mai dese; diminuarea semnificativa a randamentelor culturilor in situatia in care temperaturile depasesc nivelurile specifice ale culturilor. Fenomenele meteo extreme devin tot mai frecvente si mai putin previzibile. Tocmai de aceea, fermierii trebuie sa se adapteze la viteza fara precedent a acestor conditii aflate in permanenta schimbare”, se arata intr-un comunicat al companiei.

Acoperirile produsului au fost elaborate in urma unor intalniri cu fermieri membri ai APPR, UNCSV si PRO AGRO, care au furnizat informatii relevante pentru conturarea produsului.

Asigurarea acopera atat riscuri clasice (seceta, arsita, inundatii, grindina, ploi torentiale, furtuna, vijelie, tornada) cat si riscuri specifice (boli si alte organisme daunatoare, ingheturi, seceta/arsita sau ploi excesive). Produsul include si serviciul de monitorizare a culturilor in timp real, prin intermediul satelitului.

Asigurarea garanteaza valoarea productiei iar costurile variaza in functie de datele istorice privind productia fiecarui fermier, regiunea in care se afla precum si structura culturilor.

“Cunoastem impactul devastator pe care seceta il poate avea asupra activitatii si chiar existentei fermelor din Romania. Tocmai pentru ca intelegem atat de bine natura problemelor cu care fermierii romani se confrunta, am creat un produs inovator care fructifica expertiza globala si locala Marsh. Asigurarea impotriva secetei raspunde nevoilor cronice ale fermierilor romani de a avea acces la un produs de acest tip. Dincolo de orice investitie cu impact pe termen lung in atenuarea efectelor secetei, asigurarea ramane cea mai accesibila forma de protectie pe termen scurt pentru fermierii romani. Din pacate, pana acum, acestia nu aveau acces la un astfel de produs”, a declarat Horatiu Regep, Agribusiness Country Manager, Marsh Romania.

Potrivit ultimelor date comunicate de Ministerul Agriculturii in data de 18 noiembrie, suprafata totala afectata de seceta este de 1,11 milioane hectare, in 37 de judete si municipiul Bucuresti, informeaza Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Principalele culturi insamantate in toamna anului trecut afectate de seceta sunt cele de grau, triticale – 189.339 ha, orz, orzoaica, ovaz, secara – 30.698 ha si rapita – 26.805 ha. Culturile de primavara cele mai afectate sunt porumbul – 482.287 ha, floarea soarelui – 242.223 ha, soia – 39.473 ha si plantele furajere – 46.164 ha.

Marsh gestioneaza peste 250.000 hectare de rapita asigurate pentru seceta pedologica si peste 100.000 hectare cultura de camp, asigurate pentru riscuri clasice. Compania detine peste 25% din cota de piata de brokeraj in asigurari agricole din Romania, potrivit rezultatelor anului 2021. Marsh este lider global in brokeraj de asigurari si consultanta de risc.