Bauturi

Romanii au cumparat produse din portofoliul Coca-Cola in valoare de 885 mil. euro, anul trecut

In 2021, activitatea Sistemului Coca-Cola – compus din companiile Coca-Cola Romania si Coca-Cola HBC Romania – a generat o valoare adaugata in economia locala de 519 milioane de euro, cu peste 20% mai mare in comparatie cu anul anterior, pe intreg lantul de valoare.

Totodata, Sistemul Coca-Cola sustine in mod direct si indirect 18.800 de locuri de munca. Aceste date, precum si alti indicatori in crestere, sunt prezentate in cel mai recent Studiu de impact socio-economic, cel de-al saptelea realizat de Sistemul Coca-Cola, care arata modul in care activitatea sa contribuie la economia locala si creeaza oportunitati de dezvoltare.

Prezent in Romania de 31 de ani, Sistemul functioneaza prin doua companii partenere, cu activitati complementare, care asigura prezenta pe piata locala a unui portofoliu divers de bauturi. Compania din Romania, filiala a The Coca-Cola Company, este responsabila de implementarea strategiilor de marketing, managementul marcilor, strategia de ambalare, promovarea la nivelul consumatorilor, publicitate, relatii publice si cercetare de piata. Coca-Cola HBC Romania, liderul industriei locale de bauturi, este compania care imbuteliaza bauturile din portofoliul comun, in cele 3 fabrici, din Ploiesti, Timisoara si Poiana Negrii, asigura distributia, vanzarea si marketingul operational pentru produsele Coca-Cola.

Contributie in crestere la economia romanesca
Activitatea Sistemului in Romania include numerosi parteneri pe lantul de valoare, de la fermieri care furnizeaza ingrediente pentru produse, furnizori de etichete, materie prima si ambalaje, tehnologie si echipamente, firme de consultanta si publicitate, la transportatori, distribuitori si parteneri comercianti. 85% dintre furnizorii Sistemului Coca-Cola sunt companii romanesti. Totodata, Sistemul are 83.000 de clienti, din comertul modern, traditional si HoReCa. Sistemul alaturi de companiile partenere platesc salarii, taxe si impozite, angajeaza forta de munca, investesc in comunitati si creeaza valoare adaugata pentru economia locala.

In 2021, valoarea adaugata sustinuta de lantul de valoare al Sistemului Coca-Cola in economia romaneasca a fost de 519 milioane de euro (echivalentul a 0.22% din PIB), in crestere cu 20% fata de anul precedent.

Contributia directa prin salariile si taxele platite, de catre Sistemul Coca-Cola in Romania, a fost de 80 milioane de euro.
In 2021, romanii au cumparat produse din portofoliul Sistemului Coca-Cola in valoare de 885 milioane de euro. Din fiecare euro cheltuit pentru acestea, 59 de centi raman in economia locala, comparativ cu 56 centi, in 2020.

In 2021, investitiile in dezvoltarea capacitatii de productie, a operatiunilor locale si achizitii de echipamente ale Sistemului in Romania s-au ridicat la suma de 37,5 milioane de euro. Fabricile din Ploiesti, Timisoara si Poiana Negrii sunt hub-uri regionale de inovare si productie, exportand in alte 14 tari.

Venituri mai mari pentru bugetul de stat
Taxele platite in 2021 catre bugetul de stat reprezinta cea mai mare componenta a valorii adaugate sustinute de lantul de valoare al Sistemului Coca-Cola in Romania, respectiv 229 milioane de euro. Valoarea taxelor platite direct de catre Sistemul Coca-Cola s-a ridicat la 39 milioane de euro. Contributia indirecta, prin taxe platite de furnizori, parteneri si furnizorii acestora, s-au ridicat la 190 milioane de euro.

Mai multe locuri de munca sustinute in 2021
In 2021, echipele Coca-Cola Romania si Coca-Cola HBC Romania numarau, in total, 1.529 de angajati. Activitatea Sistemului sustine, insa, un numar mai mare de locuri de munca, respectiv 18.800, in industrii diverse, precum fabricarea de bunuri, servicii si transporturi pe intregul lant de valoare. 18.800 locuri de munca generate direct si indirect de Sistem echivaleaza cu 0,24% din totalul angajatilor din Romania, fata de 0.20% in 2020. Numarul locurilor de munca sustinute indirect de Sistemul Coca-Cola in Romania este de 17.271.
Fiecare loc de munca in cadrul Sistemului Coca-Cola sustine alte 11 locuri de munca in Romania.

“De 31 de ani, construim in Romania mai mult decat o afacere de succes: suntem un partener implicat, consecvent si de incredere pentru mediul de afaceri si comunitate. In calitate de lider al industriei locale de bauturi, suntem constienti de rolul nostru si de impactul pe care operatiunile companiei il genereaza la nivelul societatii romanesti. Lucram alaturi de partenerii nostri si, doar impreuna, putem sa cream premisele pentru un viitor sustenabil. Investim constant in dezvoltarea capabilitatilor oamenilor si ne dorim parteneriate solide cu clientii, astfel incat sa oferim consumatorilor nostri bautura potrivita pentru fiecare ocazie de consum, 24/7”. – Jovan Radosavljevic, General Manager, Coca-Cola HBC Romania.

”Rolul bauturilor pe care le oferim este de a fi parte din momentele de bucurie a milioane de romani. Tot astfel, ca business, ne propunem sa contribuim la dezvoltarea comunitatii in care suntem prezenti, alaturi de intregul ecosistem economic implicat in activitatea noastra. Bauturile si campaniile de marketing sunt doar partea vizibila a activitatii pe care o desfasuram pe plan local. Dar cifrele din spatele lor confirma angajamentul nostru puternic de a creste alaturi de Romania, de comunitatea si oamenii de aici.” – Paris Nikolopoulos, General Manager, Coca-Cola Romania.

Studiul de impact socio-economic este realizat de economisti de prestigiu din cadrul companiei de consultanta Steward Redqueen (Olanda), pe baza datelor din 2021, dupa o metodologie aplicata si in alte zeci de tari, creata de castigatorul premiului Nobel pentru economie, Vassily Leontief.