Agricultura

Holde Agri Invest raporteaza venituri mai mari cu 84%, in primele noua luni din 2022

Holde Agri Invest, companie care exploateaza terenuri agricole, raporteaza venituri de 86,5 milioane de lei in primele noua luni din 2022, in crestere cu 84% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In primele noua luni ale anului, compania a exploatat o suprafata totala de 12.300 de hectare, o crestere cu 45%, din care 2.005 hectare au fost cultivate in regim ecologic.

„Anul 2022 a fost complicat, dar in final estimam ca va fi inca un an profitabil si de crestere pentru Holde. Primele noua luni din 2022 au fost marcate de o serie de evenimente care s-au suprapus si au transformat intregul an intr-unul aparte. In aceasta perioada, a inceput razboiul din Ucraina, inflatia a crescut constant, la fel si pretul cerealelor, iar preturile la materii prime au crescut, de asemenea, extrem de mult. In plus, daca nu era de ajuns, am avut parte si de un an in care nu am fost feriti de seceta, cel putin in anumite parti ale tarii. Chiar si in aceste conditii dificile, fermele noastre au inregistrat recolte bune si am reusit sa beneficiem de preturile mari. In ceea ce priveste profitul inregistrat in primele noua luni ale anului, de 0,4 milioane de lei, trebuie avut in vedere ca acesta este influentat de volumul recoltei anului agricol 2021-2022 ramas nevalorificat la 30 septembrie 2022. Astfel, la nivel de profit, ne asteptam sa incheiem anul cu un rezultat net cuprins intre 12-15 milioane de lei, peste rezultatul de 8,8 milioane de lei din BVC-ul aprobat in luna aprilie”, a declarat Liviu Zagan, Director General Holde Agri Invest.

In primele noua luni ale anului, Holde Agri Invest a derulat investitii in valoare totala de 26,8 milioane de lei, finantate din surse proprii si capital imprumutat, in modernizarea fermelor existente si largirea suprafetelor exploatate. Acestea au inclus finalizarea achizitionarii fermei Contesti din judetul Dambovita, cu o suprafata totala de 2.100 de ha de teren si care a devenit cel de-al patrulea nucleu Holde, dupa Rosiori, Videle si Frumusani, precum si achizitionarea de utilaje de ultima generatie, extinderea sistemului de irigatii la ferma Frumusani, de la 125 la 275 de ha si marirea capacitatii de depozitare de la Calinesti, de la 10.000 la 15.000 de tone. In plus, in luna august a acestui an, Holde a demarat lucrarile la cel de-al doilea siloz al companiei, in cadrul fermei Frumusani, care va avea o capacitate totala de 10.000 de tone.

Pe langa activitatea operationala, in primele noua luni din 2022, conducerea Holde a fost implicata si in pregatirea unei noi runde de majorare a capitalului social. Operatiunea s-a desfasurat in doua etape, in perioada iunie-august, iar in urma acesteia au fost atrase aproximativ 21 de milioane de lei de la investitori, capital care va fi utilizat pentru achizitionarea de noi ferme si modernizarea celor existente.

„In acest an, ne-am straduit din rasputeri sa controlam costurile, dar, in acelasi timp, sa continuam proiectele de investitii, precum extinderea suprafetelor exploatate, cresterea suprafetelor irigate, cresterea capacitatii de depozitare, punerea in aplicare a unui sistem de logistica, cresterea fertilitatii terenului pe care il cultivam si multe altele. Totodata, am investit inclusiv in procesele noastre operationale, prin dezvoltarea sistemelor de gestiune si structurarea finantarilor grupului. In ceea ce priveste planurile pentru anul viitor, obiectivul nostru este sa ajungem sa exploatam o suprafata de peste 15.000 de ha. Insa, totul va depinde de finalizarea contractelor de achizitie de ferme ce se afla in desfasurare, precum si de contextul economic, care speram ca va fi mai putin impredictibil si lipsit de evenimente nefericite”, a declarat Iulian Circiumaru, Presedinte al Consiliului de Administratie al Holde Agri Invest.

Actiunile Holde Agri Invest sunt listate pe piata AeRO a Bursei de Valori Bucuresti din data de 1 octombrie 2020 si se tranzactioneaza sub simbolul bursier HAI. In prezent, compania are o capitalizare de piata de aproximativ 145 milioane de lei. Infiintata in 2018, compania exploateaza aproximativ 12.000 de hectare de teren, organizate in patru nuclee – ferma Rosiori situata in Rosiori de Vede (judetul Teleorman), Frumusani (judetul Calarasi), Videle (judetul Teleorman) si Contesti (judetul Dambovita).

Incepand din octombrie 2020, Holde Agri Invest este o companie publica cotata pe piata AeRO a Bursei de Valori Bucuresti cu simbolul HAI, iar din luna octombrie 2021, compania este inclusa in indicele BET-AeRO al BVB, avand a doua cea mai mare pondere.