Food

Romanii consuma cereale integrale doar de 2-3 ori pe saptamana

Pe 15 noiembrie 2022, Initiativa privind Cerealele Integrale/(Whole Grain Initiative (un parteneriat format din experti si organizatii de top dedicate promovarii cerealelor integrale) a sarbatorit cea de-a patra editie a Zilei Internationale a Cerealelor Integrale. Ca si in anii precedenti, expertii in nutritie si dezvoltare durabila s-au reunit pentru a discuta despre importanta cerealelor integrale in crearea unor sisteme alimentare mai sanatoase, mai durabile si mai reziliente la nivel mondial. Programul Alimentar Mondial/World Food Programme si Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) se alatura acestei initiative pentru a evidentia impactul pozitiv pe care cerealele integrale il au asupra sistemelor alimentare.

Conform unui studiu realizat de Nestle in colaborare cu agentia de cercetare MASMI, romanii cunosc beneficiile cerealelor integrale, cu toate acestea nu le consuma zilnic, asa cum este recomandat. 84% dintre romani stiu ca cerealele integrale sunt bogate in fibre, 69% recunoscand si rolul acestor alimente in reducerea riscului anumitor boli cronice. Doar pentru 36% gustul este una dintre barierele de consum a produselor pe baza de cereale integrale. Cu toate acestea, romanii consuma, in medie, doar de 2-3 ori pe saptamana cereale integrale. Doar 16% consuma cereale integrale mai mult de 5 ori pe saptamana. In randul copiilor, consumul mediu este de 3 ori pe saptamana, 28% consumand de 2-3 ori pe saptamana, 21% de 4-5 ori pe saptamana si 18% mai mult de 5 ori pe saptamana.

“Scopul nostru este de a face micul dejun mai bun si mai sanatos. De aproape doua decenii, evoluam si ne adaptam retetele pentru a creste cantitatea de cereale integrale din produsele noastre. Astfel, am crescut cantitatea de cereale integrale din cerealele noastre pentru mic dejun cu peste 50% in medie. Cu exceptia Corn Flakes, in toate produsele vandute pe piata din Romania, cerealele integrale sunt ingredientul numarul 1. 100% dintre cerealele pentru mic dejun pentru copii au cerealele integrale ca ingredient principal”, afirma Nicolae Iacob, Business Executive Officer CPW.

“In ultimii 20 de ani, am reusit sa reducem cu 25% continutul de sare si cu 20% continutul de zaharuri din cerealele noastre pentru mic dejun. De asemenea, cerealele Nestle pentru micul dejun nu contin coloranti sau arome artificiale. Pentru ca suntem cea mai mare companie alimentara din lume, suntem intr-o pozitie unica – suntem pe mesele a milioane de familii in fiecare dimineata. Ii putem ajuta pe consumatorii nostri sa-si creasca aportul de cereale integrale incepand cu prima masa a zilei. Toate cerealele noastre pentru copii sunt imbogatite cu vitamine si minerale, printre care si vitamina D. Multe ghiduri de nutritie sustin ca alimentele fortifiate sunt una dintre sursele importante de vitamina D mai ales in timpul sezonului rece, cand expunerea la soare este limitata”, spune Nicoleta Tupita, dietetician autorizat si Manager Nutritie in cadrul Nestle Romania, Bulgaria si Tarile Adriatice.

Consumul de cereale integrale nu este bun doar pentru sanatatea oamenilor, ci si pentru planeta. In 2019, Comisia Lancet a propus o dieta planetara sanatoasa, bogata in cereale integrale, fructe, legume si saraca in zahar, ulei, grasimi. Ei au sugerat ca acest nou mod de a manca ar putea reduce disparitia animalelor salbatice cu pana la 46%, ar putea opri defrisarile si ar putea reduce cu cel putin 30% emisiile de gaze cu efect de sera realizate pentru productia de alimente, se mentioneaza in comunicat.