LAPAR: Din 2000 avem o crestere a cosului zilnic de 258%

Presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Nicu Vasile, a declarat, dupa Gala Fermierilor organizata la Targu Mures, ca din anul 2000 pana in prezent in Romania se constata o crestere a cosului zilnic de peste 258%, dar ca acest aspect nu se reflecta si in cresterea profitabilitatii.
“Tot timpul ar trebui sa plecam de la consum, de la consumul populatiei. Agricultura inseamna asigurarea sigurantei nationale. In Romania, prin potentialul pe care-l avem, putem asigura un trai cel putin decent pentru 70-80 milioane de locuitori ai planetei. Trebuie sa dezvoltam o agricultura conventionala, iar aici am discutat despre fonduri europene, despre accesarea fondurilor, dar un lucru interesant, noi chiar facem in cadrul federatiei analiza fondurilor din 2017 pana acum privind impactul. Toate aceste fonduri trebuie sa se reflecte asupra nivelului de trai. Din 2000 pana astazi, cand discutam, avem o crestere a cosului zilnic de peste 258%. Nu regasim in cresterea profitabilitatii”, a declarat presei Nicu Vasile.
Presedintele LAPAR a prezentat, in cadrul discutiilor care au precedat Galei Fermierilor, o statistica potrivit careia Romania exporta cereale brute, animale vii si materii prime si importa carne procesata, lapte, legume, fructe, nutreturi.
Potrivit statisticii prezentate in cadrul reuniunii de Nicu Vasile, la capitolul legume si fructe, Romania exporta in valoare de 271,3 milioane de euro si importa de 1,35 miliarde de euro, la carne si preparate de carne exporturile sunt de 413,9 milioane de euro, iar importurile se ridica la 869,8 milioane de euro, un sold pozitiv intregistrandu-se la animale vii (422,4 milioane euro export fata de 179,2 milioane import), tutun brut si prelucrat (730,5 milioane euro, fata de 372,2 milioane) si cereale si preparate pe baza de cereale (export 2,172 miliarde euro, import 905,6 milioane euro), insa per total soldul este negativ, adica – 1,66 miliarde de euro.
Presedintele LAPAR a mai aratat ca in Romania nu exista o strategie clara pe termen lung si ca din acest motiv nu pot fi elaborat planuri de dezvoltare pe termene medii si scurte.
“Planul de dezvoltare al Romaniei pe termen lung, adica pana in 2060 (…) nu exista asa ceva si atunci nu ai cum sa discuti. Cand stabilesti un plan de dezvoltare, stabilesti unul pe 40 de ani, dupa care vii pe termen mediu si termen scurt si stabilesti pasii cum inaintezi”, a mai spus Nicu Vasile.
PRIAevents, in parteneriat cu Asociatia Agricultorilor Maghiari Organizatia Mures si LAPAR, a organizat vineri, la Targu Mures, Gala Fermierilor, la care au participat fermieri si asociatii ale acestora din Mures, Harghita, Covasna, Cluj, Bistrita Nasaud, Alba, Sibiu.
In cadrul Galei Fermierilor au fost acordate peste 30 de premii, care “recunosc si recompenseaza excelenta, incurajeaza inovarea si creeaza un mediu de lucru care inspira creativitatea, calitatea, seriozitatea si schimbul de bune practici”.
“Apreciem, de asemenea, crearea locurilor de munca, implicarea in comunitate, tinerii fermieri, femeile din agricultura”, au precizat organizatorii.