Investitii

Fermierii au solicitat peste 47 milioane de euro pentru investitii in plantatii pomicole

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a primit online 65 de solicitari de finantare in valoare de 47,6 milioane de euro pentru infiintarea, extinderea sau modernizarea plantatiei pomicole, finantare acordata prin componenta 1 a submasurii 4.1a Investitii in exploatatii pomicole din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020.

Potrivit unui comunicat al AFIR, intrucat alocarea financiara stabilita pentru aceasta forma de sprijin a fost de 30,5 milioane de euro, fondurile europene disponibile pentru anul 2022 pentru aceasta componenta au fost epuizate.

“Ne bucura interesul major al fermierilor pentru accesarea fondurilor destinate infiintarii si dezvoltarii plantatiilor pomicole. Reamintim tuturor fermierilor interesati ca pot depune in continuare cereri de finantare pentru infiintarea sau modernizarea pepinierelor pomicole si pentru achizitia de utilaje de recoltare pentru fermele pomicole. Pentru aceste investitii finantate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) mai sunt disponibile fonduri in valoare de peste 18 milioane de euro, pana la data limita de primire a proiectelor, 12 decembrie 2022 sau pana la epuizarea fondurilor alocate”, a declarat directorul general al AFIR, George Chirita.

Agentia precizeaza ca, din finantarea disponibila in continuare prin submasura 4.1a, pot fi accesate pana la 300.000 de euro/proiect pentru utilaje de recoltare (achizitii simple), in limita a 11,5 milioane de euro fonduri totale disponibile, iar pentru infiintarea, extinderea sau modernizarea pepinierelor pot fi accesate pana la 1,5 milioane de euro/proiect (proiecte complexe), in limita a 6,9 milioane de euro fonduri totale disponibile.

“Mentionam, totodata, ca pana la data de 16 decembrie 2022, fermierii mai pot depune cereri de finantare pentru decontarea primelor de asigurare a culturilor, a animalelor si a plantelor in cadrul submasurii 17.1”, adauga reprezentantii AFIR.