Investitii

Norofert a finalizat achizitia fabricii de la Filipestii de Padure

Norofert a finalizat demersurile de achizitie a facilitatii de productie de la Filipestii de Padure, o tranzactie in valoare de un milion de euro, potrivit unui raport al companiei, remis Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

‘Conducerea Norofert informeaza piata cu privire la finalizarea demersurilor de achizitie a facilitatii de productie de la Filipestii de Padure, achizitie aprobata de catre actionarii companiei prin HAGEA nr. 1/16.05.2022. Tranzactia, in valoare totala de 1.000.000 euro, a fost finantata prin 236.800 euro din fondurile companiei si 763.200 euro printr-un credit bancar contractat de la Banca Romaneasca. Creditul a fost contractat in euro, pe o perioada de 84 luni, avand o perioada de gratie de 6 luni de la data semnarii contractului, cu o rata a dobanzii de EURIBOR 6M + 3,4414%/an’, se spune in document.

Fabrica de la Filipestii de Padure a fost inchiriata incepand cu anul 2019, dupa prima runda de finantare realizata printr-un plasament privat. De la acel moment compania Norofert a instalat trei linii de productie de ingrasaminte organice – lichide, solide, pastile efervescente si a inceput proiectarea unui laborator de cercetare si multiplicare microorganisme.

‘Avand in vedere toate investitiile realizate in incinta imobilului, precum si a celor planificate pe viitor, conducerea companiei a considerat oportuna, din punct de vedere strategic si financiar, achizitia acestei proprietati’, se precizeaza in raport.

Norofert este cel mai important producator de inputuri ecologice din Romania. Compania Norofert a fost fondata in anul 2000 de Florin Popescu si pana astazi a ramas o afacere de familie, condusa in prezent de fiul acestuia, Vlad Popescu, potrivit site-ului societatii.

Initial, intre anii 2000 si 2010, compania a importat si distribuit in Romania inputuri agricole de inalta calitate produse in occident. In acel moment, Norofert era singura companie care a introdus in Romania ingrasaminte avansate din punct de vedere tehnologic. In 2010, Norofert a vazut o nisa care se dezvolta la nivel global in domeniul ingrasamintelor organice si s-a repozitionat catre importul de produse ecologice de inalta calitate din Spania, SUA si Germania si distribuirea acestora catre fermierii locali.

In anul 2015, anul in care Vlad Popescu a preluat afacerea, compania a renuntat complet la activitatea de import si a inceput propria linie de productie a ingrasamintelor organice care a crescut constant pe parcursul anilor.

In iulie 2019, compania a realizat un plasament privat pentru actiunile sale si, din acel moment, Norofert a inceput un proces de dezvoltare accelerata. Cu ajutorul capitalului atras de la investitorii pe Bursa de Valori Bucuresti, compania si-a extins echipa cu 33 membri noi, a inchiriat si dotat o noua fabrica de 10 ori mai mare decat fabrica anterioara (in prezent cea mai mare unitate de productie de ingrasaminte organice din Romania) cu 4 linii de productie, pentru ingrasaminte lichide organice, ingrasaminte lichide conventionale, tablete efervescenta si ingrasaminte granulare de sol. Portofoliul Norofert a ajuns la peste 60 de produse diferite, grupate in 3 linii principale de la 24 de produse cat aveau inainte de plasamentul privat.

Incurajat de raspunsul pozitiv al investitorilor pe BVB, in ianuarie 2020, Norofert a strans alte 11,5 milioane de lei prin emiterea de obligatiuni corporative, listate ulterior pe piata AeRO pe 5 iunie 2020 (simbol NRF25). Acest capital a ajutat compania sa-si consolideze prezenta pe piata din SUA, stabilind la mijlocul anului 2020 o filiala Norofert in Statul Ohio – Norofert USA, LLC si obtinerea unei autorizatii de comercializare a 6 produse Norofert pe piata americana.

Compania a intrat la tranzactionare pe piata AeRO a Bursei de Valori Bucuresti sub simbolul ‘NRF’ in data de 3 martie 2020. De la listarea pe piata AeRO din 3 martie 2020 si pana in prezent, capitalizarea de piata a Norofert a crescut de la 20 de milioane lei la peste 138 de milioane lei.