Food

Directorul Cargill spune ca preturile la alimente ar putea scadea in 2023

Preturile la alimente vor scadea, probabil, anul viitor, chiar daca stocurile mondiale de produse alimentare vor ramane la un nivel limitat, in special la oleaginoase, a declarat directorul general de la traderul de produse agricole Cargill Inc., David MacLennan, transmite Bloomberg.

‘Cu toate acestea, este nevoie de o singura recolta proasta, de exemplu in America de Nord sau America Latina, pentru a duce preturile in sus’, a spus David MacLennan la un forum economic organizat la Singapore.

Preturile mondiale la alimente au atins un nivel record in lua martie, dupa ce invadarea Ucrainei de catre Rusia a limitat exporturile unuia din cei mai mari exportatori mondiali de produse agricole. Intre timp preturile au scazut dupa ce ONU a intermediat un acord care permite cerealelor din Ucraina sa treaca in siguranta prin Marea Neagra. In prezent se poarta discutii pentru reinnoirea acordului, care expira la 19 noiembrie.

MacLennan a mai spus ca solutia la dezbaterea alimente versus combustibili este cresterea productiei agricole globale. ‘Nu credem ca va fi o situatie de tip sau/sau. Este posibil sa avem si mancare si carburanti’, a spus directorul de la Cargill. Potrivit acestuia, practicile de agricultura regenerativa, randamente mai mari si o mai mare utilizare a tehnologiei pot duce la cresterea productiei agricole astfel incat sa poata fi acoperita cererea venita din partea ambelor sectoare.

Archer Daniels Midland Co, Bunge, Cargill Inc si Louis Dreyfus Co., regrupate popular sub acronimul ABCD, sunt cele patru mari grupuri care domina industria mondiala a tranzactiilor cu cereale. Traderii de cereale fac bani din achizitionarea, vanzarea, stocarea si transportul recoltelor.