Retail

Restrictii la achizitiile de oua in Marea Britanie, din cauza gripei aviare

O serie de lanturi de supermarketuri din Marea Britanie au inceput sa introduca restrictii la achizitiile de oua, dupa ce livrarile au fost perturbate de gripa aviara, transmite Reuters.

Marea Britanie se confrunta cu cea mai grava epidemie de gripa aviara, ceea ce afecteaza livrarile de oua si provoaca ingrijorari cu privire la o criza de carne de curcan si pui pentru masa de Craciun.

Asda, al treilea mare lant de magazine alimentare dupa liderul Tesco si Sainsbury’s, si-a informat clientii ca vor putea cumpara maxim doua cutii de oua, in timp ce Lidl a introdus o limita de trei cutii de oua.

“Chiar daca gripa aviara a perturbat livrarile pentru anumite ferme, retailerii sunt experti in a gestiona lanturile de aprovizionare si lucreaza din greu sa reduca impactul asupra consumatorilor”, a declarat Andrew Opie, director la British Retail Consortium, organismul care reprezinta supermarketurile din Marea Britanie. “Unele magazine au introdus limite temporare cu privire la numarul de cutii pe care un client le poate achizitiona, astfel incat sa fie asigurata disponibilitatea pentru toata lumea”, a adaugat Opie.

Un purtator de cuvant de la Sainsbury’s a confirmat ca lantul se confrunta cu unele dificultati in aprovizionarea cu oua, dar a precizat ca nu a introdus limite la achizitii, ci a decis sa isi procure oua din Italia.

Asociatia Producatorilor de Oua din Marea Britanie (BFREPA) a subliniat ca un alt factor care limiteaza oferta este reprezentat de cresterea costurilor cu productia de oua, dupa invadarea Ucrainei de catre Rusia.

“Fermierii pierd practic bani pentru ca pretul platit in supermarketuri nu este transferat de-a lungul lantului de aprovizionare pana la fermieri. In aceste conditii, o mare parte dintre producatori pierd bani si nu isi mai permit sa produca oua”, a sustinut un purtator de cuvant de la BFREPA.

Cu toate acestea, Christine Middlemiss, medicul veterinar sef al Regatului Unit, a minimizat amenintarea la adresa mesei de Craciun din partea gripei aviare. Middlemiss a precizat ca anual in Marea Britanie sunt sacrificate aproximativ un miliard de pasari, in timp ce din cauza actualei epidemii de gripa aviara doar 2,3 milioane de pasari fie au murit sau au fost eutanasiate, ceea ce reprezinta un procent mic din productia totala anuala.