Legislatie

Legea prin care se infiinteaza Observatorul laptelui si al produselor lactate, promulgata

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, Legea laptelui si a produselor lactate care prevede, intre altele, infiintarea, la nivelul Ministerului Agriculturii, a unui observator care va monitoriza aceasta piata si va avea ca scop centralizarea datelor, urmarirea si analizarea productiei, echilibrului dintre cerere si oferta si costurilor de productie.

Legea stabileste masuri si actiuni unitare pentru prezentarea si comercializarea produselor din sectorul laptelui si a produselor lactate, urmarind sanatatea populatiei, necesitatile de consum, respectarea conditiilor de igiena si informarea corecta a consumatorilor.

Potrivit actului normativ, inscriptionarea informatiilor obligatorii privind etichetarea laptelui de consum si a produselor lactate, precum si cerintele privind informarea explicita a cumparatorului referitoare la continutul acestor produse se realizeaza in conformitate cu prevederile regulamentelor europene in domeniu.

‘La nivelul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale se infiinteaza Observatorul laptelui si al produselor lactate, in cadrul directiei de specialitate. Observatorul laptelui si al produselor lactate monitorizeaza piata laptelui de vaca, bivolita, oaie, capra si piata produselor lactate si are ca scop centralizarea datelor de pe piata, urmarirea si analizarea tendintelor actuale si viitoare in Romania, a productiei, a echilibrului dintre cerere si oferta, precum si a costurilor de productie’, prevede legea.

Observatorul colecteaza, in vederea centralizarii, urmatoarele date: efectivul matca de vaci de lapte, bivolite, oaie, capra; cantitatea de lapte crud materie prima produsa; cantitatea de lapte crud materie prima livrata direct pe piata; cantitatea de lapte crud materie prima livrata catre prim cumparatori; cantitatea de lapte crud materie prima livrata catre procesatori; numarul operatorilor economici care desfasoara activitati in domeniul procesarii laptelui crud si productiei laptelui de consum si a produselor lactate, precum si capacitatea acestora de procesare a laptelui; achizitiile intracomunitare si importul exportul din tari terte, de cantitati de lapte crud materie prima, produse semiprocesate si produse finite, indiferent de tip.

Datele procesate constituie baza pentru gestionarea masurilor de piata in acest sector. Observatorul intocmeste lunar rapoarte punctuale si/sau generale, avizate de Ministerul Agriculturii.

Furnizorii de date pentru mecanismul de piata sunt Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, Agentia Nationala pentru Zootehnie ‘Prof. dr. G. K. Constantinescu’, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, Autoritatea Vamala Romana.

Legea mai prevede ca operatorii economici din sectorul laptelui si al produselor lactate au obligatia respectarii principiilor si cerintelor generale ale informatiilor referitoare la produsele alimentare, precum si prezentarii informatiilor obligatorii referitoare la produsele alimentare prevazute in Regulamentul nr. 1169/2011 si in Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 2018/775.

Conform actului normativ, este interzisa inscriptionarea pe eticheta laptelui si a produselor lactate a sintagmei ‘Produs romanesc’ daca produsul nu este obtinut pe teritoriul national din materii prime de baza provenite in proportie de 100% din fermele din Romania.
‘Produsele pe baza de lapte cu adaos de alte grasimi si/sau proteine altele decat cele lactate se comercializeaza intr-un spatiu de prezentare si vanzare bine delimitat, pe rafturi separate, fata de laptele si produsele lactate autentice, cu informarea explicita catre cumparator a continutului acestor produse’, mai stabileste actul normativ. Aceste prevederi se aplica si in cazul meniurilor si retetelor mancarurilor, produselor de patiserie, de pizzerie, de fastfood si de cofetarie, a produselor culinare din alimentatia publica la prepararea carora s-au utilizat produse pe baza de lapte cu adaos de grasimi si/sau proteine altele decat cele lactate.

Meniurile unitatilor de alimentatie publica vor mentiona toate produsele lactate fabricate cu grasimi si/sau proteine, altele decat cele lactate folosite ca atare sau in combinatii sau ca ingrediente in produsele de baza folosite in retete.

Orice neconformitate depistata de autoritatile competente de control este notificata direct operatorului economic sub a carui denumire se comercializeaza produsul alimentar.

In cazul modificarii informatiilor de pe eticheta de catre comerciant, acesta va fi sanctionat in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare.

Legea stabileste si interzicerea folosirii denumirilor de lapte sau produse lactate pe eticheta produselor finite, inclusiv mancaruri, produse de patiserie si de pizzerie, de fast-food, de cofetarie, produse culinare din alimentatia publica care au in compozitia lor ingrediente ce nu se incadreaza in definitiile laptelui si a produselor lactate. In cazul in care produsul finit contine amestecuri de lapte si produse lactate cu produse pe baza de lapte cu adaos de grasimi si/sau proteine altele decat cele lactate, se va mentiona pe eticheta procentul acestora.

Prevederile legii se aplica si operatorilor economici inregistrati la Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor care comercializeaza produse lactate prin retelele comerciale, dar nu se aplica producatorilor agricoli, persoane fizice care obtin produse agricole in propria ferma/gospodarie, care depasesc necesarul de consum propriu si sunt destinate vanzarii pe piata, stipuleaza actul normativ.