Fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul tarii

La fel ca si in alte zone ale tarii, in zona de vest, judetele Arad si Timis, productiile obtinute la cultura de floarea-soarelui nu s-au ridicat la cel mai inalt nivel, insa hibrizii Pioneer au reusit sa fie si in aceasta campanie un etalon. Seceta a diminuat productiile, insa majoritatea fermierilor care au ales genetica Pioneer au obtinut productii peste media zonei in care isi desfasoara activitatea, motiv pentru care compania Corteva Agriscience a desemnat si in aceasta zona o serie de fermieri campioni.
Primul fermier campion la floarea-soarelui din vestul tarii este Zdrafco Stoianov din localitatea Cenei, judetul Timis. Acesta lucreaza 500 ha, a cultivat hibrizii Pioneer P64LE25 si P64LE162 si a obtinut productii mai mult decat multumitoare pentru acest an, respectiv 4.950 kg/ha cu primul hibrid si 4.520 kg/ha cu cel de-al doilea. “Anul acesta am avut 220 ha cu floarea-soarelui si am semanat fie dupa grau, fie dupa orz. Pe solele unde am avut grau, terenul a fost scarificat, dupa care a urmat aratul si pregatirea terenului, iar pe solele cu orz am arat si am pregatit terenul. In ferma, o data la 3 ani, scarific terenul. Pregatirea terenului a avut loc in doua treceri cu combinatorul, am semanat si am aplicat pe rand azotat de amoniu – 200 kg/ha. In vegetatie am mai fertilizat cu 5 litri de ingrasamant lichid, nu a fost nevoie si de altceva, restul elementelor fiind prezente in sol. Am erbicidat cu Express si doar atat, nu a fost nevoie de alte interventii in cultura. Am inceput recoltatul la inceputul lunii septembrie si productiile au fost foarte bune pentru un an atat de secetos. Cei doi hibrizi au oferit cele mai ridicate productii din ferma”, a precizat fermierul campion. In urmatoarea campanie va semana floarea-soarelui pe 180 ha si va alege aceiasi hibrizi Pionner, respectiv P64LE162, P64LE25 si P64LE99 pentru ca mereu au oferit productii ridicate.
Un alt fermier campion este Arpad Both, care lucreaza 650 ha in cadrul societatii SA Canabis din localitatea Variasu Mare, judetul Arad. Acesta a semanat floarea-soarelui pe 100 ha, iar hibridul P64LE137 i-a oferit o productie de 4.492 kg/ha. “Acest hibrid a fost semanat dupa porumb, astfel ca am arat, am pregatit terenul intr-o trecere si am fertilizat cu ingrasamant triplu 15 cu sulf – 250 kg/ha, la pregatirea patului germinativ. Am erbicidat preemergent, am semanat la finalul lunii martie, in perioada 23-30 martie. Nu am mai fertilizat in vegetatie, am aplicat un erbicid si un fungicid in stadiul de 4-6 frunze. Aceasta a fost toata tehnologia, dupa care am recoltat incepand cu finalul lunii august. Chiar am fost multumit cu productia obtinuta si voi semana acest hibrid si anul viitor pe 50 ha”, a declarat fermierul campion.
In judetul Timis isi desfasoara activitatea si Jan Leenaerts, fermierul campion care a obtinut 4.200 kg/ha cu hibridul P64LE137. Acesta lucreaza 1.150 ha in cadrul a doua societatii, iar in acest an a avut 184 ha cu floarea-soarelui. “Cultura premergatoare a fost graul, astfel ca terenul a fost arat in toamna, dupa care pregatit in primavara cu combinatorul, in doua treceri. Am semanat in perioada optima, respectiv incepand cu data de 27 martie si am aplicat pe rand 300 kg/ha de ingrasamant triplu 15 cu sulf. In vegetatie am fertilizat cu 250 kg/ha de nitrocalcar, la prasit si am mai administrat un ingrasamant lichid. Am erbicidat preemergent si am efectuat doua treceri in postemergenta. Am aplicat si doua fungicide, precum si insecticidul Inazuma in doua treceri. Recoltatul a avut loc incepand cu 1 septembrie si am fost foarte multumit de productia obtinuta, motiv pentru care voi alege din nou si acest hibrid, deoarece voi semana cca 250 ha cu floarea-soarelui”, a punctat Jan Leenarts.
Cornel Suciu din localitatea Jebel, judetul Timis, a semanat in acest an 40 ha cu floarea-soarelui si a obtinut 3.620 kg/ha cu hibridul P64LE137. “Lucrez 1.000 ha, iar anul acesta floarea-soarelui am semanat-o dupa porumb, am semanat aceasta cultura in ideea scumpirii uleiului, in general seman mai multa rapita si porumb. Am arat terenul in toamna, apoi am pregatit terenul cu combinatorul si am aplicat nitrocalcar, iar semanatul a avut loc la inceputul lunii aprilie. Am erbicidat atat preemergent, cat si postmergent, am administrat si doua fungicide, primul l-am dat cu cel de-al doilea erbicid, iar al doilea, l-am administrat la aparitia butonului floral. Am mai efectuat o trecere cu aminoacizi si am mai administrat doua foliare si cam atat, aceasta a fost toata tehnologia. Am recoltat la inceputul lunii septembrie”, a afirmat fermierul banatean. Anul viitor nu va semana floarea-soarelui pentru ca nu-i permite rotatia culturilor, avand deja semanate 500 ha cu rapita, care in acest moment se prezinta foarte bine.