Analiza

Corteva gaseste raspunsuri la problemele inegalitatii de gen in agricultura romaneasca

Compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola Corteva Agriscience a dezvaluit rezultatele studiului asupra stilului de viata, a prioritatilor si a provocarilor cu care se confrunta femeile din Romania care lucreaza in agricultura in viata de zi cu zi. Studiul condus de Corteva a urmarit sa inteleaga mai bine nivelul discriminarii de gen si sa creeze o intelegere aprofundata din care sa se poata masura progresul in sectorul agricol romanesc.

Fiind determinata sa promoveze intotdeauna echitatea in agricultura, Corteva Agriscience sustine si accelereaza progresul prin implementarea unei abordari fundamentale care ii permite sa imbunatateasca viata angajatilor sai si sa consolideze performanta companiei, precum si sa construiasca sfera agriculturii la fel de diversa precum comunitatile pe care le serveste. Sprijinind initiative de imbunatatire a vietii in intreaga lume, Corteva se straduieste sa investigheze amanuntit fenomenul inegalitatii de gen, cautand mereu modalitati de a reduce decalajul. Cu acest obiectiv stabilit, in septembrie 2022, Corteva in parteneriat cu ProInsight Lab a realizat un studiu dorind sa puna in lumina problemele disparitatii de gen in agricultura romaneasca.

Identificarea obstacolelor de care se lovesc femeile iin agricultura romaneasca
Rezultatele sondajului releva faptul ca, desi femeile intervievate au fost destul de ingaduitoare, peste 53% considerand ca discriminarea a scazut in ultimii 10 ani, iar 35% afirma ca aceasta va disparea in urmatorii 10 ani, inca percep discriminarea de gen in agricultura romaneasca ca fiind un fenomen raspandit. Peste 60% dintre respondente au raspuns ca problema discriminarii femeilor este prezenta in agricultura (42% – complet de acord si 21% – mai degraba de acord), dar doar 13% au mentionat discriminarea femeilor ca fiind o problema personala pentru ele.

In evaluarea evolutiei fenomenului de discriminare, aproape 54% dintre respondente au remarcat ca in agricultura, femeile, prin comparatie cu barbatii, au mai putine sanse de a primi finantare in cazul unei achizitii mari de afaceri (54%); au mai putin timp de dedicat pentru ele si pentru hobby-urile lor (52%); si au mai putine oportunitati de cariera (49%), precum si un venit mai mic (40%).

Aproximativ jumatate dintre respondente au declarat ca au posibilitatea (mult sau suficient) de a folosi tehnologiile moderne in agricultura si de a fi instruite (46% – 50%, respectiv). Cu toate acestea, accesibilitatea la noile tehnologii difera semnificativ in functie de varsta si de tipul intreprinderilor agricole in care lucreaza participantele la studiu. Femeile tinere cu varsta cumprinsa intre 18 si 30 de ani si cele care lucreaza in intreprinderi agricole internationale sau romanesti au acces mai mare la noile tehnologii.

In consecinta, noile tehnologii sunt cel mai putin accesibile respondentelor cu varsta peste 40 de ani si celor care lucreaza in „fermele de subzistenta”.

Abordarea obstacolelor
Majoritatea femeilor intervievate au raportat progrese catre egalitatea de gen, dar 80% au declarat, de asemenea, ca eforturile depuse de stat nu sunt suficiente pentru a atrage femeile catre agricultura. La evaluarea diferitelor programe guvernamentale menite sa atraga femeile in agrobusiness, nu au fost gasite prioritati semnificative. Toate programele prezentate in chestionar au primit 30-40% sprijin din partea respondentelor.

Potrivit respondentelor, au fost identificate patru directii cheie pentru a elimina obstacolele aflate in calea egalitatii:
– Politici de gen: protejarea si educarea femeilor cu privire la discriminare, educatie de gen prioritizand egalitatea in drepturi si oportunitati atat pentru barbati cat si pentru femei, precum si emanciparea femeii;
– Educatie: acces la formare in noile tehnologii in agricultura;
– Economie: consiliere in afaceri, dezvoltarea de programe speciale pentru a atrage femeile catre agrobusiness, introducerea de programe de stat pentru sprijinirea micilor intreprinderi in domeniul agriculturii;
– Social: cultivarea unei imagini atractive a muncii rurale si a femeii moderne in agricultura in mass-media, crearea de evenimente pentru femeile din agrobusiness.

„Femeile au o contributie esentiala la economia agricola si rurala din toata Romania si, adesea, gestioneaza gospodarii complexe si urmaresc strategii multiple in traiul zilnic. Acest studiu mareste intelegerea diversitatii rolului femeilor in agricultura si a constrangerilor cu care se confrunta ca fermieri si muncitori rurali. In plus, reafirma ca femeile inovatoare din zonele rurale hranesc mai mult decat familiile si comunitatile lor, ele ajuta la hranirea lumii. In Corteva Agriscience lucram cu fermierii pentru a afla despre provocarile de zi cu zi cu care se confrunta si despre modul in care compania poate oferi un sprijin mai bun. Prin urmare, am creat programe precum TalentA pentru a da putere femeilor care lucreaza in domeniu pentru a asigura securitatea alimentara in comunitatile lor. Pentru Corteva, este o confirmare ca acest proiect aduce beneficii semnificative in randul comunitatilor din care provin participantii, iar proiectele pe care le depun sunt de interes si merita sustinute” a declarat Maria Cirja, Marketing Manager Corteva Agriscience Romania & Moldova.

TalentA este un program gratuit de educatie, mentorat si granturi destinat fermierilor din zonele rurale. Acest program a fost creat pentru dezvoltarea competentelor profesionale in managementul afacerilor si agricultura dedicate femeilor inovatoare din mediul rural.
Programul este implementat de Corteva Agriscience in sapte tari si a oferit mentorat pentru aproape 800 de participanti. In Romania, programul a fost implementat de 3 ori, iar anul acesta a gazduit peste 40 de participanti, care au fost instruiti sa inteleaga, sa invete si sa practice conceptele, procesele si instrumentele necesare dezvoltarii unui agrobusiness. In 2022, Corteva Agriscience Romania a acordat granturi in valoare totala de 15.000$ pentru trei participate, bani ce spera ca le vor ajuta sa-si dezvolte afacerea.