Analiza

Inflatia galopanta pune in dificultate Europa Centrala si de Est

In timp ce inflatia ar urma in mare masura sa se modereze intr-un an, in Europa occidentala, exista un sentiment crescand ca preturile ridicate din Europa Centrala se vor mentine o perioada de timp mai indelungata, se arata intr-o analiza realizata de Reuters.
De luni de zile, Europa Centrala si de Est este fruntea lupte contra inflatiei, atat in ceea ce priveste accelerarea presiunii preturilor cat si uneori a eforturile inegale ale bancilor centrale din CEE pentru reducerea inflatiei.

Cele mai recente date privind inflatia in regiune variaza de la aproape 16% in Romania la peste 20% in Ungaria, mult peste coridorul tinta al bancilor centrale, de la 1% la 4%.

In Ungaria, preturile la paine si lactate au crescut in ritm anual cu aproximativ 70% in septembrie, in timp ce pretul zaharului in Polonia a urcat cu 50%, unele magazine operand cu stocuri scazute in vara, in asteptarea majorarii preturilor.

In timp ce sindicatele cer majorari semnificative ale salariilor, pentru mentinerea puterii de cumparare, iar firmele cresc preturile pentru a-si proteja marjele de profit, sporesc riscurile ca incetinirea economiei sa nu reduca inflatia la nivelul sperat de bancile centrale.

‘Cu cat mai mult se mentine solide presiunile inflationiste si cele asupra salariilor, cu atat este mai mare riscul sa fie necesare rate mai ridicate ale dobanzilor si cresterea semnificativa a somajului, pentru a slabi cererea si a restabili stabilitatea preturilor’, a apreciat economistul Nicholas Farr de la Capital Economics.

Credibilitatea bancilor centrale din regiune a fost testata luna trecuta, cand deprecierea semnificativa a forintului a fortat Banca Centrala din Ungaria (NBH) sa majoreze de urgenta dobanda, dupa saptamani in care a incercat sa incheie procesul de majorare a dobanzilor, desi inflatia inca creste.

Majoritatea membrilor Consiliul de politica monetara de la Banca Centrala a Poloniei a sugerat de asemenea o incheiere a procesului de majorare a dobanzilor deoarece cresterea economiei ar urma sa incetineasca semnificativ anul viitor, dar tinerea sub control a inflatiei ar putea fi dificila, Guvernul majorand cheltuielile inaintea alegerilor generale.

Asteptarile inflationiste nu mai sunt ancorate de tintele bancilor centrale, a declarat economistul sef al UniCredit CEE, Dan Bucsa. Acesta a atras atentia asupra cheltuielilor de consum din primele noua luni din 2022, care au aratat ca gospodariile se asteapta ca inflatia sa creasca in continuare iar majorarea salariilor sa fie mai ridicata decat in trecut.

Asteptarile gospodariilor ungare au crescut mult peste 10%, conform celui mai recent sondaj al NBH. Think tank-ul GKI sustine ca luna trecuta se asteptau la majorari ale preturilor in toate sectoarele, cu exceptia constructiilor.

Un studiu al Oficiului de Statistica din Polonia arata ca peste 70% din consumatori se asteapta la mentinerea ratei inflatiei sau chiar la cresterea ei, in urmatoarele 12 luni, in timp ce think tank-ul BIEC indica o crestere a asteptarilor inflationiste atat la gospodarii cat si la companii.

Efectele negative asupra economiei in urma razboiului din Ucraina au fost deja exacerbate de presiunile puternice asupra preturilor din cauza inaspririi pietei fortei de munca, a anilor de rate scazute ale dobanzilor si a masurile de stimulare fiscala, menite sa sporeasca avansul economiei.

In Ungaria, Erzsebet Kristofi, o mama singura de 47 de ani, avand un copil cu nevoi speciale, s-a bazat mult anul acesta pe caritate. ‘Totul a devenit mult mai scump, painea, alimentele de baza … ingredientele pentru gatit, totul. De aceea am venit aici, avem ceva mancare proaspata zilnic si ceva paine, produse de patiserie sau legume’, a explicat ea in timp ce statea la coada pentru mancare calda la periferia Budapestei.

Exista un control al preturilor de catre Guvern in Ungaria si Polonia la unele alimente, combustibili si credite ipotecare, care a avut efect la finalul lui 2021 si inceputul lui 2022. In Ungaria, unele plafonari ale preturilor expira la finalul acestui an dar Guvernul a semnalat ca ar putea extinde unele plafonari. Situatia este mai putin clara in Polonia, desi sunt mentinute in 2023 masurile pentru atenuarea ratelor mai ridicate ale dobanzilor.

Nu sunt semne ca presiunea preturilor se va atenua curand.
Cel mai mare retailer polonez, LPP, a anuntat ca intentioneaza sa majoreze preturile cu 7% to 19% pentru a compensa sporirea costurilor si efectele valutare. Chiar daca avansul economiei poloneze in 2023 va incetini la aproximativ 1% anul viitor, principalul sindicat se asteapta la o crestere a salariilor de 10% – 12% in 2023.

Companiile ungare intentioneaza sa majoreze salariile cu 9% in ianuarie, in medie, sustine Sandor Baja, director al companiei Randstad, si nu exclude alte majorari in cursul anului, in anumite sectoare.

In conditiile in care deja economiile din regiune se confrunta cu o incetinire, bancile centrale sunt ingrijorate de potentiala lovitura la adresa perspectivelor de crestere de pe urma inaspririi politicii monetare pentru a tine sub control inflatia, de riscurile provocate de cresterea preturilor la producatori, de inasprirea pietei muncii si de volatilitatea cursului de schimb.

In Europa occidentala, pietele si economistii se asteapta ca preturile in zona euro sa se apropie de tinta BCE de 2% pana in 2024.
Perspectivele sunt diferite in Europa Centrala.

‘Asteptarile inflationiste sunt extrem de ridicate si neancorate. Aceasta este pentru mine cea mai mare amenintare’, afirma Joanna Tyrowicz, membru al Consiliul de politica monetara de la Banca Centrala a Poloniei.

‘Asteptarile inflationiste neancorate separa clar Polonia de zona euro, unde asteptarile raspuns schimbarii politicii BCE’, a adaugat oficialul polonez.