Zootehnie

Cooperativa BOVICOOP atrage atentia ca exista riscul reducerii drastice a efectivelor de bovine

Cooperativa BOVICOOP atrage atentia ca exista riscul reducerii drastice a efectivelor de bovine de lapte din judetul Satu Mare ca urmare a cresterii preturilor la energie, solicitand sprijin guvernamental, informeaza Institutia Prefectului.

Potrivit sursei citate, prefectul Radu Roca s-a intalnit cu presedintele Uniunii de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Taurin BOVICOOP, Daniel Frei, cu directorul executiv Iasmina Blidar si cu fermierul Porombovits Gellert si au discutat despre problemele din sector.

Presedintele Daniel Frei i-a inmanat prefectului Radu Roca o petitie in care sunt mentionate revendicarile fermierilor, iar prefectul Radu Roca l-a asigurat ca in cursul acestei saptamani va trimite o adresa catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) cu toate solicitarile fermierilor, pentru ca acestia sa depaseasca situatia critica in care se afla in urma crizei aparute la nivel european dupa izbucnirea conflictului din Ucraina si in urma secetei care i-a dus in imposibilitatea de a-si asigura necesarul furajer pentru un intreg an zootehnic.

Fermierii solicita un ajutor concret din partea MADR inca din acest an, deoarece ajutorul oferit pe cap de bovina de lapte pe fondul Cadrului temporar de criza aferent anului 2022 va fi achitat abia in 2023.

‘Cerem gasirea altor solutii imediate care sa sprijine productia de lapte, respectiv achizitia de furaje a anului curent, asa cum de altfel reprezentantii statului au promis public in urma cu mai putin de o luna’, a spus Daniel Frei. Acesta l-a mai informat pe prefect ca din cauza costurilor tot mai mari la facturile de energie exista riscul ca efectivele de bovine de lapte sa se reduca drastic in judet, iar pretul laptelui la raft si al produselor lactate sa explodeze, potrivit sursei citate.

Reprezentantii fermierilor au anuntat ca daca nu se rezolva problemele lor, vor recurge la mijlocul acestei luni la o greva de avertisment si vor scoate utilajele agricole pe strazile din municipiul Satu Mare.