Import/Export

Valoarea schimburilor comerciale intre Romania si Germania a crescut cu 17,7%, in primele noua luni

Valoarea schimburilor comerciale intre Romania si Germania a crescut cu 17,7% in primele noua luni ale acestui an, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la 28,8 miliarde de euro, potrivit unui comunicat al Camerei de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK Romania).

Organizatia citeaza cele mai recente cifre ale Biroului Federal de Statistica.

Astfel, exporturile catre Romania s-au ridicat la 14,8 miliarde de euro, ceea ce inseamna o crestere de 8,8% fata de aceeasi perioada din 2021, in vreme ce importurile Germaniei din Romania se apropie de 13,1 miliarde de euro, in crestere cu 20,6% fata de situatia inregistrata in primele noua luni ale anului trecut.

Aceste rezultate plaseaza Romania pe locul 19 in topul partenerilor comerciali ai Germaniei privind exporturile si pe locul 21 privind importurile.

“Datele prezentate arata o dinamica sustinuta a relatiilor economice bilaterale si reprezinta un indicator ca firmele germane vor sa investeasca in continuare in Romania. Apropierea de Europa de Vest, in special in contextul reorientarii lanturilor de aprovizionare, si apartenenta la UE si NATO sunt atuuri importante ale Romaniei”, a afirmat Sebastian Metz, director general AHK Romania.

El si-a exprimat speranta ca Romania va reusi sa-si materializeze atuurile privind securitatea energetica si aprovizionarea cu energie, respectiv sa atraga investitii suplimentare in acest domeniu.

“Mai mult decat atat, am dori ca aderarea la spatiul Schengen sa se definitiveze cat mai curand, pentru ca, pe langa numeroasele beneficii economice concrete, de care mediul de afaceri are nevoie urgenta intr-un context macroeconomic dificil, acest lucru reprezinta si un semnal politic puternic al faptului ca Romania este membru cu drepturi depline al UE si ca evolutiile sale pozitive in ce priveste integrarea in familia europeana sunt recunoscute in consecinta. Comertul bilateral are un real potential ca pana la finele lui 2022 sa atinga un volum al schimburilor de 40 miliarde euro si astfel maxime istorice in relatiile bilaterale comerciale in anul in care AHK Romania aniverseaza 20 de ani de la infiintare”, a mai spus responsabilul AHK.

Pentru AHK Romania, anul aniversar 2022 sta sub semnul sustenabilitatii, o tema extrem de actuala si care nu poate fi ignorata.

Sustenabilitate inseamna investitii in educatie, cercetare si dezvoltare, in calitatea vietii din orasele si regiunile in care traim. Sustenabilitatea presupune, de asemenea, sisteme economice durabile care sa fie acceptate si sustinute de societate.

“Pe acest complex tematic dorim sa ne concentram in AHK Sustainabilityear 2022 si, printr-o serie de evenimente, sa initiem proiecte “verzi”, sa provocam la un dialog intre actorii politici, economici si societatea civila si sa cream idei noi, inovatoare pentru un viitor sustenabil. Companiile germane sunt pregatite sa isi puna la dispozitie tehnologiile de care dispun, Know-how-ul si Best Practice, pentru a aduce relatiile economice bilaterale la un nou nivel”, se mai arata in comunicat.

AHK Romania este reprezentanta oficiala a economiei germane. Infiintata in 2002, AHK numara peste 550 de firme-membre si ofera companiilor o platforma importanta pentru networking, schimb de informatii si experiente. Prin serviciile pe care le ofera si prin evenimentele pe care le organizeaza, AHK Romania sustine activ companiile germane la intrarea lor pe piata romaneasca si este totodata partener al firmelor romanesti interesate de piata germana.