Irigarea prin picurare – Cea mai performanta metoda de irigare

Nu incape indoiala ca irigatiile reprezinta punctul cheie in obtinerea unei productii ridicate la cultura porumbului, din moment ce seceta este aproape anual prezenta la noi in tara.
Exista mai multe metode de irigare, de la cele mai simple ca irigarea prin inundare, la cele mai performante, precum irigarea prin picurare. In actualul context al scumpirii energiei, al crizei de apa si a scumpirii azotului, metoda cea mai performanta de irigare (si nu doar irigare-fertirigare) este irigarea prin picurare, care in ultimii ani si-a facut aparitia in sudul tarii.
Are cateva avantaje imbatabile:
- Aplicarea apei foarte uniform
- Posibilitatea aplicarii apei impreuna cu fertilizanti
- Fertirigare
- Presiune redusa
- Cantitate de apa mai mica
- Control usor asupra cantitatii de apa aplicate
Dar si dezavantaje:
- Pretul instalarii anuale a sistemului
- Filtrarea apei
- Atacul de rozatoare si pasari
- Suprapresiunea
- Montarea instalatiei
Totusi nu incape indoiala ca in actualul context este cea mai potrivita/adaptata metoda de irigare. Fiind o metoda aparte de irigat este nevoie de o genetica adaptata pentru asemenea sistem.
Ce trebuie sa aiba un hibrid pentru a putea fi recomandat la picurare? Foarte simplu:
- Toleranta la densitati ridicate – peste 80.000 de plante recoltabile la hectar
- Productivitate superioara
- Toleranta la pricipalele boli ale culturii (aici chiar apar)
- Tulpina foarte puternica.
Genetica Corteva a demonstrat ca are toate aceste calitati, astazi recordul mondial de productie este de peste 38 tone/ha la un hibrid Pioneer – P1197 AMX iar principala noastra recomandare este din aceeasi mama – P0937 hibridul cel mai adaptat si utilizat de fermierii ce iriga.
Colegii nostri din echipa tehnica efectueaza anual teste utilizand aceasta tehnica de irigare, astfel incat putem sa va facem cele mai corecte recomandari din piata avand in vedere performanta ridicata a actualului portofoliu.
In functie de ce doreste sa obtina fermierul, venin cu trei grupe de propuneri:
- FAO 300-400: P9415, P9944 si P9978 – productii de 14-16 t/ha , fara nevoie de uscare si consum redus de apa si ingrasamant
- FAO 400- 500: P9911, P0260 si P0710 – productii de 16-18t/ha, consum moderat, uscarea este optionala dupa caracteristica anului.
- FAO 500-550: P0937, P1441 si P1551– productii de 18-22t/ha, cele mai mari productii, dar si investitia in apa si fertilizare va fi pe masura, de asemenea uscarea este necesara, in cele mai multe cazuri se va recolta la peste 18% U.
Daca vorbim de irigare prin picurare, vorbim in realitate de performanta ridicata, iar cand vine vorba de performanta, hibrizii de porumb Pioneer sunt castigatorii clari si singurele produse ce deblocheaza accesul catre productii record!
- Articol realizat de Andrei Ciocoiu – Category Marketing Manager Seeds Corteva Agriscience Romania si Moldova