Import/Export

Pretul graului a scazut ca urmare a continuarii livrarilor din Ucraina

Cotatiile futures la grau au scazut marti, dupa ce anterior au atins cel mai ridicat nivel din ultimele doua saptamani, in conditiile in care exporturile de grau ale Ucrainei au continuat, in pofida deciziei Rusiei de a se retrage din acordul ce asigura exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagra, transmite Reuters.

‘Chiar daca Rusia s-a retras din acordul privind coridorul de export in Marea Neagra, exista in continuare livrari de cereale din Ucraina’, sustin analistii firmei de consultanta Hightower.

In jurul orei 03:38 GMT, cel mai tranzactionat contract la grau la bursa Chicago Board of Trade (CBOT) era in scadere cu 0,6%, pana la 8,77 dolari per bushel, dupa ce luni a urcat pana la 8,93 dolari per bushel, cel mai ridicat nivel din ultimele doua saptamanii. De asemenea, cotatia la porumb a scazut si ea marti dimineata cu 0,1%, pana la 6,90 dolari per bushel.

Livrarile de cereale din Ucraina au atins luni un nivel record, in cadrul unei initiative sprijinite de ONU si destinata reducerii problemelor mondiale de aprovizionare cu alimente, in pofida faptului ca Rusia a atras atentia asupra riscurilor continuarii acestei initiative dupa retragerea sa din acord. Presedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat luni ca tara sa va continua sa exporte cereale din porturile de la Marea Neagra.

Cu toate acestea, analistii sunt de parere ca livrarile de cereale din porturile ucrainene ar putea fi intrerupte din nou. Asiguratorul londonez Ascot a decis sa suspende acoperirea oferita pentru noi livrari care utilizeaza coridorul de export din Marea Neagra, pana cand va avea o situatie mai clara cu privire la situatia de acolo, a declarat un director de la Ascot.

Moscova si-a anuntat sambata decizia de a-si suspenda participarea la acordul ce asigura exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagra ca raspuns la atacul cu drone asupra flotei rusesti din Crimeea, atac nerecunoscut de Kiev, care acuza Moscova ca fabrica un pretext pentru a-si justifica retragerea din acord.

Acordul de la Istanbul prevede in special inspectarea navelor comerciale care trec prin Stramtoarea Bosfor in cele doua sensuri, fara si cu incarcatura, de catre cinci echipe compuse din doi inspectori rusi, doi ucraineni, doi turci si doi delegati ai ONU.

Acordul, intrat in vigoare la 1 august, a permis exportarea din porturile ucrainene a peste 9 milioane de tone de cereale si alte produse agricole, potrivit JCC, care a numarat in aceasta saptamana, in largul Istanbulului, peste 170 de nave care asteptau sa fie inspectate.