Ambalaje

Promateris raporteaza o cifra de afaceri de peste 136 milioane lei, in primele noua luni

Grupul industrial Promateris a raportat o cifra de afaceri de 136,3 milioane de lei in primele noua luni ale anului, cu o usoara tendinta de crestere raportat la aceeasi perioada a anului anterior, conform unui comunicat remis Bursei de Valori Bucuresti.

“2022 a fost un an al provocarilor, ca efect al instabilitatii contextului macroeconomic, dar si al cresterilor rapide de costuri: materii prime, electricitate, costuri de finantare. Cu toate aceste dificultati, usoara tendinta ascendenta a cifrei de afaceri demonstreaza pozitia solida de piata si confirma stabilitatea portofoliului de clienti ai Promateris. Ne-am concentrat eforturile in directia eficientizarii operationale, lucru necesar dupa ciclul de crestere accelerata din ultimii ani. Planurile noastre de viitor includ o componenta de crestere organica, dar luam in calcul si operatiuni de tipul M&A pentru intrarea pe piete noi si consolidarea pozitiei de lider pe pietele din CEE. Vom continua investitiile in directia dezvoltarii capacitatii de productie de ambalaje biodegradabile si compostabile, dar avem planuri si in directia ambalajelor din materiale reciclate (post consumer recycled)”, a declarat Tudor Georgescu, CEO Promateris.

El a subliniat ca estimeaza o continuare a provocarilor, dar in acelasi timp considera ca vor aparea si multe oportunitati in piata si compania este pregatita sa le valorifice.

“Suntem increzatori ca investitiile planificate vor conduce la cresterea afacerii, prin atragerea de noi clienti si patrunderea pe noi piete, dar si la cresterea marjei EBITDA, datorita integrarii pe verticala prin bio-compounding si reducerii costurilor prin recuperare, reciclare si tranzitia catre energie verde”, adaugat Tudor Georgescu.

Contextul general de piata mai putin favorabil a fost resimtit in special la nivelul cresterii cheltuielilor operationale, avand un impact asupra EBITDA, care a ajuns la 14,3 milioane lei.

“Prin natura activitatii sale, Promateris este expusa contextului economic global, impactul asupra rezultatelor sale devenind vizibil pe masura propagarii influentelor negative. Cresterile accelerate ale cheltuielilor (materii prime, energie, cheltuieli de finantare), dar si nivelul ridicat al inflatiei au erodat rezultatul net inregistrat in T3 2022, acesta ajungand la 3 milioane lei. Reducerea consumului, pe fondul acumularii de stocuri, a contribuit, de asemenea, la incetinirea temporara a ritmului de crestere inregistrat in ultimii ani. Consideram ca un impact major l-a avut si cresterea abrupta a dobanzilor, in contextul investitiilor sustinute din ultimii ani pentru dezvoltarea capacitatii de productie”, se mentioneaza in comunicat.

Potrivit sursei citate, marja EBITDA pentru T3 este de 10,5%, fiind semnificativ peste media industriei.

Conducerea companiei estimeaza ca marja EBITDA va creste in trimestrul al doilea din 2023 ca urmare a operationalizarii investitiei de productie de bio-compound-uri in fabrica din Buftea.

In 2022, Promateris va continua sa investeasca in dezvoltarea capacitatii de bioplastice pentru consolidarea pozitiei de lider regional, dar si in integrarea pe verticala prin dezvoltarea capacitatii de productie de granule bio-based. Promateris devine primul jucator din Europa Centrala si de Est care dezvolta o capacitate de productie a materiei prime pentru ambalajele biodegradabile si compostabile.

De asemenea, anul acesta, dar si in 2023, compania isi propune sa intre pe piete noi din regiune si sa isi consolideze pozitia pe pietele cheie din CEE, in care activeaza.

Promateris urmareste diversificarea portofoliului de produse care respecta principiile economiei circulare, prin furnizarea unei palete largi de produse si servicii dedicate sectorului de retail modern, dar si zonei de e-commerce. Strategia companiei include dezvoltarea de produse din materiale reciclate (Post Consumer Recycled), aprovizionate de pe plan local.

Compania este listata pe Piata Principala a Bursei de Valori Bucuresti, specializata in productia de ambalaje de ultima generatie, cu amprenta redusa de carbon. In fabrica din Buftea, compania produce alternative durabile la plasticul de unica folosinta, precum o gama larga de pungi pentru retail (pungi maieu, pungi pentru legume si fructe, saci menajeri, manusi), dar si produse destinate segmentului agricol (folii de mulcire).

Promateris opereaza trei linii de business: Bio-based si compostabile, in cadrul careia sunt produse ambalaje realizate din resurse regenerabile, cu accent pe decarbonizare; Bioplastic recycling prin care recicleaza deseurile reziduale pentru a fi reintroduse in procesul de productie; Compound-uri tehnice, prin care sunt dezvoltate si fabricate granule destinate productiei de cabluri electrice.