Ambalaje

Romania sta mai bine decat Franta la reciclarea deseurilor de ambalaje din plastic

Fiecare persoana din Uniunea Europeana a generat, in medie, 34,6 kilograme de deseuri de ambalaje din plastic in 2020 iar din aceasta cantitate doar 13 kilograme (sau 38%) au fost reciclate, arata datele publicate de Eurostat.

In randul statelor membre, cele mai bune performante se inregistreaza in Tarile de Jos, Lituania, Slovacia, Spania, Bulgaria si Cipru, unde mai mult de jumatate din deseurile de ambalaje din plastic sunt reciclate. La polul opus, mai putin de o treime din deseurile de ambalaje din plastic sunt reciclate in Malta, Franta, Danemarca, Ungaria, Irlanda, Romania, Polonia si Austria.

Potrivit datelor Eurostat, in anul 2019, in Romania 31,1% din deseurile de ambalaje din plastic au fost reciclate, fata de 26,9% in Franta. Eurostat precizeaza ca in cazul Romaniei si Poloniei nu sunt disponibile date pentru anul 2020.

Intre 2010 si 2020, volumul deseurilor de ambalaje din plastic generate per locuitor a crescut cu 23% (sau 6,5 kilograme). In aceeasi perioada a crescut si volumul deseurilor de ambalaje din plastic reciclate cu 32% (sau 3,2 kilograme). In pofida acestui progres, cantitatea de deseuri de ambalaje din plastic care nu a fost reciclata a crescut cu 3,4 kilograme pe cap de locuitor comparativ cu 2010 ca urmare a unei cresteri mai mari a cantitatii de deseuri de ambalaje din plastic generate.