Eveniment

Premii de 15.000$ acordate de Corteva Agriscience in cadrul programului TalentA 2022

Compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola, Corteva Agriscience, a anuntat castigatorii concursului de proiecte de agricultura pentru femei din cadrul programului de granturi educationale TalentA-2022. Corteva a oferit trei granturi in valoare totala de 15.000$ pentru a sprijini dezvoltarea afacerilor fermelor administrate de romance.

Aflat la cea de-a treia editie in Romania, TalentA este un program gratuit de dezvoltare a competentelor profesionale in managementul afacerilor si agricultura dedicat femeilor inovatoare din mediul rural.

Programul este coordonat de Corteva Agriscience in sapte tari si a oferit, de-a lungul timpului, mentorat pentru aproape 800 de participante.

Pentru editia din 2022, 40 de doamne s-au inscris in program pentru a construi proiecte si a putea concura pentru granturi. Expertii Corteva Agriscience si compania partenera Starperforming au ales proiectele castigatoare, proiecte ce se raporteaza la beneficiile aduse intregii comunitati si sunt in concordanta cu obiectivele de sustenabilitate ale Corteva Agriscience.

Locul I – 6.000 $

Doamna Diana Georgescu din Bratesti, comuna Albestii de Arges, Jud. Arges, a depus proiectul Livada de poveste. Impreuna cu familia, aceasta detine o livada de pomi pe o suprafata de 8 hectare, unde produce anual peste 200 tone de fructe, prune, pere, mere, gutui, cirese, visine si zmeura. Aceasta isi doreste sa transforme ferma intr-o ferma integrata prin infiintarea unei linii de productie pentru suc pasteurizat, fresh-uri si smoothie-uri din fructe in diverse combinatii. De asemenea, pe langa dezvoltarea fermei, Diana Gerogescu doreste si autorizarea unui punct gastronomic local pentru a produce fructe uscate si chipsuri din fructe, dar si gemuri, dulceturi si compoturi.

“Programul TalentA m-a invatat sa vad lucrurile putin altfel, pentru ca daca tehnologia este aleasa si implementata in mod corect reduce efectele negative pe care procesele tehnologice din agricultura le pot avea asupra mediului. Deci si agricultura poate fi sustenabila, profitabila, dar si benefica pentru comunitate”, a declarat ocupanta locului I.

Locul II– 5.000 $

Corina Hodorogea prin proiectul Parteneriat Strategic intre fermierii din Baleni, Dambovita – crearea unui lant scurt de aprovizionare isi doreste imbunatatirea competitivitatii producatorilor din satul Baleni, Judetul Dambovita si buna integrarea in lantul agroalimentar prin intermediul cresterii calitatii produselor, prin cresterea valorii adaugate produselor si prin buna promovare a produselor in piata locala in cadrul lanturilor scurte de aprovizionare. Aceasta cultiva deja, pe o suprafata de trei hectare, o varietate de legume si incearca sa limiteze pierderile prin procesarea proprie a legumelor, dar obiectivul principal al proiectului depus este acela de a ajuta si alti produatori din zona sa limiteze pierderile.

“In ceea ce priveste programul TalentA pot spune ca m-au ajutat foarte mult cursurile de agricultura, pentru ca eu la baza sunt economist si aveam nevoie de informatii in acest sector. Insa si partea de business m-a ajutat foarte mult si mi-a validat cumva proiectul si misiunea pe care o am in implementarea lui. A fost foarte folositor tot programul si il recomand cat mai multor persoane”, a precizat Corina Hodorogea.

Locul III– 4.000 $

Doamna Elena Larisa Naie-Stoicescu din comuna Buzoesti, judetul Arges a depus proiectul Sunshine Berries prin care doreste sa valorifice spatiul de care dispune si sa isi dezvolte afacerea prin construirea unui nou solar. Aceasta detine o mica plantatie de capsuni si livreaza fructe proaspete chiar si in luna octombrie deoarece foloseste un soi remontant. Elena Larisa a ales special capsunile deoarece aceste fructe sunt tot mai cautate si reprezinta un mare interes economic si alimentar, mai ales datorita potentialului de productie si calitatii fructelor, fiind printre singurele plante care ajung la maturitate in timpul anului si care produc fructe inca din primul an.

“Vrem sa ne dezvoltam afacerea cu fructe proaspete si livrarea acestora direct catre consumatorul final prin livrarea la domiciliul clientului sau in puncte fixe stabilite de comun acord cu acesta. De asemenea, ne dorim sa avem o mai mare continuitate in livrarea fructelor inca de primavara devreme, pana toamna tarziu. TalentA a fost ceva ce nu ai ocazia mereu sa intalnesti si pot spune ca toate cursurile au fost semnificative si de real ajutor”, a punctat castigatoarea locului III.

Ca in fiecare an, Starperfomining, colaboratorul Corteva Agriscience in cadrul proiectului TalentA, a oferit premiul special. In acest an, 1.500$ au fost alocati proiectului Roadele Culturii, depus de Loveva Blidariu din jud. Arges. Scopul principal al acestui proiect are o directie sociala, prin care se doreste asigurarea persoanelor varstnice si a copiilor din locuinte protejate cu fructe din livada pe care participanta o detine la poalele muntilor Fagaras.

“Cursurile din cadrul programului TalentA au fost esentiale. Mai exact niciunul dintre cei implicati in proiectul meu nu are notiuni in agricultura. Am ascultat cu atentie fiecare curs si am invatat multe, iar cursul de pomicultura m-a ajutat sa conturez ideea si sa stabilesc ca in final vom cultiva o livada de piersici. In paralel, pe langa notiunile de agricultura, am invatat si cum sa negociez si cum sa imi organizez timpul, iar financiar, cum trebuie sa gandesc lucrurile, cursurile de management financiar fiind foarte extinse. Pot spune ca am invatat in cadrul curusurilor TalentA mai mult decat am invatat in toata scoala la matematica”, a afirmat Loveva Blidariu.

“A treia editie TalentA a fost una de succes si ne-a impresionat determinarea doamnelor participante. Pentru Corteva este confirmarea faptului ca acest proiect aduce beneficii semnificative in randul comunitatilor din care provin participantele, iar proiectele pe care le depun sunt de interes si merita sustinute. Ne-a fost greu sa departajam proiectele castigatoare si vrem sa le felicitam toate participantele pentru implicare, pentru modul in care au realizat proiectele si speram ca acestea sa fie puse in aplicare cat mai curand. Ne bucura sa vedem si reusitele participantelor din anii trecuti, lucru ce ne motiveaza si mai mult in sustinerea femeilor din zona rurala, despre a carei importanta suntem tot mai constienti”, a declarat Maria Cirja, Marketing Manager Corteva Agriscience Romania & Moldova.