Agricultura

UE si-a redus, inca o data, estimarile privind productia de porumb din acest an

Sistemul MARS de monitorizare a culturilor agricole din UE si-a redus, inca o data, estimarile privind randamentul recoltei de porumb din acest an afectata de seceta, transmite Reuters.

Conform celor mai recent prognoze ale MARS, productia medie de porumb la hectar in Uniunea Europeana ar urma sa fie de 6,34 tone in acest an, in scadere fata de 6,39 tone la hectar cat estima in luna septembrie. Aceasta revizuire in jos, care vine dupa o reducere si mai importanta anuntata luna trecuta, face ca randamentul prognozat de MARS sa fie cu 20% sub nivelul de anul trecut si cu 19% sub media din ultimii cinci ani.

De asemenea, randamentele prognozate la culturile de floarea soarelui si soia au fost revizuite si ele de MARS in scadere si acum sunt prognozate sa fie cu 16%, respectiv 18% mai mici decat mediile din ultimii cinci ani.

“Pe masura ce sezonul se apropie de sfarsit, impactul verii secetoase devine si mai clar”, a informat MARS. Potrivit serviciului de monitorizare, ploile puternice care au cazut la sfarsitul verii au intarziat recoltatul porumbului intr-o serie de sate membre din est, precum Romania si Ungaria, fara a aduce beneficii culturilor care erau deja in faza de maturitate.

In cazul Romaniei, MARS mizeaza in prezent pe o productie medie de porumb de 3,94 tone le hectar, cea mai mica din UE, cu 33% sub cea de 5,90 tone la hectar inregistrata anul trecut si cu 34% sub media din ultimii cinci ani.

La floarea soarelui, MARS mizeaza in prezent, in cazul Romaniei, pe o productie medie de 1,97 tone le hectar, cu 25% mai mica decat media din ultimii cinci ani.

La soia boabe, productia din Romania ar urma sa fie in acest an de 1,77 tone la hectar, cu 27% mai mica decat media din ultimii cinci ani.

In schimb, sistemul MARS de monitorizare a culturilor agricole din UE mentioneaza faptul ca ploile raspandite au ajutat la insamantarea cerealelor de iarna precum graul, prin refacere umezelii solului.