Bauturi

Producatorii si importatorii de bauturi spirtoase vor amanarea actualizarii accizelor cu inflatia

Producatorii si importatorii de bauturi spirtoase din Romania propun amanarea actualizarii nivelului accizei la alcool si bauturi alcoolice cu inflatia anuala pana la 1 ianuarie 2024 si limitarea cresterii anuale la un maxim de 5%, care sa protejeze industria de socurile inflationiste.

“Oricum, in 2022, nivelul accizei a fost deja majorat de doua ori (1 ianuarie cu 3,6% si 1 august cu 5%), fiind astfel acoperita actualizarea cu evolutia inflatiei / Indicelui preturilor de consum”, a declarat Tudor Furir, presedintele Spirits Romania, asociatie non-guvernamentala si independenta ce reuneste principalii producatori si importatori de bauturi spirtoase din Romania.

Pentru implementarea acestei solutii este nevoie de modificarea Ordonantei Guvernului nr. 16/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, aflata in dezbaterea Camerei Deputatilor.

“Estimarile producatorilor locali pentru anul viitor arata ca, daca majorarea de la 1 ianuarie se va aplica, atunci vom avea o scadere de 30% a cifrei de afaceri si de aproximativ 15% a numarului de angajati. Este o decizie care nu avantajeaza pe nimeni si de aceea speram ca, macar in ult ima clipa, Parlamentul sa amane implementarea acestei masuri”, a spus Florin Radulescu, director Operatiuni Prodal, membru Spirits Romania.

Producatorii si importatorii de bauturi spirtoase din Romania semnaleaza ca actualizarea nivelului accizei la alcool si bauturi alcoolice cu inflatia, ceea ce ar insemna un plus de 15% de la inceputul anului 2023, va mari pretul la raft al bauturilor alcoolice, ducand la o crestere semnificativa a pietei bauturilor nefiscalizate, cu efecte economice si sociale imediate.

Cei mai afectati sunt, potrivit Spirits Romania, producatorii cu capacitati de productie locala, ale caror costuri au crescut dramatic in ultimul an, pe fondul crizelor generate de pandemie si de razboiul din Ucraina. Costul materiilor prime si al materialelor s-a marit cu valori cuprinse intre 30% si 80%, punand deja o mare presiune pe costurile de productie. O crestere suplimentara cu aproximativ 15% (inflatia anuala prognozata pe anul 2022) de la 1 ianuarie 2023 ar determina o crestere a pretului la raft al bauturilor spirtoase cu concentratie alcoolica de 40% grade cu minimum 4,5 lei/litru, se mentioneaza in comunicatul asociatiei.

“Adaugam pretului marit cresterea inflatiei si scaderea puterii de cumparare si vom avea, cu siguranta, o diminuare a vanzarilor si implicit diminuare a incasarilor bugetare”, a subliniat Florin Radulescu.

Conform datelor asociatiei, majorarea cu 42% a accizei in 2013 a determinat in intervalul 2013-2014 o scadere a pietei fiscalizate a bauturilor spirtoase de 30%. In schimb, reducerea cu 30% a accizei in 2016 a avut ca rezultat in ultimii 6 ani scaderea pietei nefiscalizate cu aproximativ 25% si dublarea veniturilor colectate la bugetul de stat, care au inregistrat 171,75 milioane euro in 2021 pentru toata piata bauturilor spirtoase.

Acest trend se poate inversa in urma cresterii accizei, iar alcoolul contrafacut va face din ce in ce mai multe victime, conform producatorilor si importatorilor de bauturi spirtoase. Intr-un singur caz, in 2020, 17 oameni au murit la Iasi, dupa ce au consumat alcool contrafacut, subliniaza acestia.

“Am auzit spunandu-se ca un pret mai mare va descuraja consumul de alcool, cu efecte benefice pentru pentru sanatate. Este total gresit. Ceea ce se reduce este doar consumul de bauturi alcoolice fiscalizate, in favoarea bauturilor spirtoase contrafacute, a alcoolului medicinal si al altor produse care de fapt sunt mult mai daunatoare sanatatii”, a declarat Dumitru Tosa, vicepresedinte Operatiuni Zarea.
Anul trecut, contributia industriei de bauturi spirtoase la bugetul de stat din acciza la alcool etilic a fost de 850 milioane lei, conform datelor ANAF. Aceasta suma a reprezentat o crestere de 48% fata de 2020 (575,77 milioane lei in 2020). In primul trimestru al acestui an, industria de bauturi spirtoase a platit la bugetul de stat, sub forma de acciza, 177,5 milioane de lei, reprezentand 58% din valoarea totala a incasarilor din acciza la alcool si bauturi alcoolice.

Spirits Romania, asociatie patronala care reuneste principalii producatori si importatori de bauturi spirtoase din Romania, a fost infiintata in 2013 cu scopul de a contribui la crearea unui cadru fiscal si legislativ functional, propice dezvoltarii industriei locale de bauturi spirtoase, precum si din dorinta companiilor membre de a se implica in crearea unor programe comune de educare a consumatorilor cu privire la consumul responsabil de alcool. Companiile membre asigura peste 1.500 de locuri de munca directe si 185.000 indirecte. Membrii Spirits Romania exporta bauturi spirtoase de inalta calitate de toate tipurile in peste 30 de tari, din Europa, Asia si America.

Spirits Romania este afiliata la SpiritsEurope, organizatia reprezentativa la nivel european a industriei alcoolului, ce reuneste peste 31 de asociatii nationale din 24 de tari. Spirits Romania reprezinta principalele companii producatoare si importatoare de bauturi spirtoase din Romania: BDG, Brown-Forman, Diageo, Pernod Ricard Romania, Prodal, Prodvinalco, PPD.