Subventii

Fonduri de 220 milioane de lei pentru investitii dedicate producatorilor din zona montana

Locuitorii din zona montana care vor sa investeasca in centre de colectare si prelucrare a laptelui, fructelor de padure, ciupercilor si plantelor medicinale, respectiv pentru infiintarea de stane montane pot aplica in cadrul programelor de sprijin aferente pana pe 21 noiembrie, informeaza Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Cele trei programe de sprijin, derulate prin Agentia Nationala a Zonei Montane (ANZM), acorda finantare pentru infiintarea de: centre de colectare si/sau prelucrare a laptelui in zona montana; centre de colectare sau de colectare si prelucrare a fructelor de padure, a ciupercilor si/sau a plantelor medicinale si aromatice din flora spontana si/sau de cultura in zona montana; stane montane.

Potrivit sursei citate, suma alocata programelor este de aproximativ 220 de milioane de lei din bugetul national, iar valoarea proiectelor difera in functie de tipul de investitie care se realizeaza. Astfel, principiul dupa care functioneaza accesarea programelor este ‘primul venit – primul servit’, din acest motiv MADR incurajeaza rapiditatea in depunerea proiectelor.

Cele trei programe de investitii se vor derula pana la sfarsitul anului 2022, iar platile aferente se pot realiza pana la data de 29 decembrie 2023.

Proiectele se depun pe site-ul www.azm.gov.ro, unde pot fi consultate si ghidurile solicitantilor.

‘Crescatorii de animale pot accesa programul pentru stane montane si centre de colectare lapte, iar producatorii agricoli pot accesa programul pentru centre de prelucrare lapte si centre de prelucrare fructe de padure, ciuperci, plante medicinale/aromatice. In cazul investitiilor pentru infiintarea de centre de colectare fructe de padure, ciuperci, plante medicinale/aromatice beneficiari eligibili sunt doar producatorii de fructe de padure, ciuperci, plante medicinale/aromatice. Crescatorii de animale si producatorii agricoli pot lua finantare pentru a infiinta un centru de colectare, iar statul ofera o finantare nerambursabila ce poate ajunge la o intensitate de 90% din valoarea totala maxima eligibila, iar pentru cei care doresc sa infiinteze o stana montana sau un centru integrat de colectare-prelucrare, intensitatea finantarii este de 50%. Principala conditie de eligibilitate este ca investitia sa fie realizata in zona montana de catre solicitanti care desfasoara activitati in domeniul agricol si/sau industrie alimentara, iar in functie de programul accesat exista si conditii specifice’, se mentioneaza in comunicatul MADR.

Ministerul de resort arata ca scopul celor trei programe vizeaza pe de-o parte stimularea investitiilor cu capital romanesc, ceea ce conduce la crearea de locuri de munca si mentinerea populatiei active in zona montana si, pe de alta parte, sustinerea producatorilor autohtoni pentru a oferi consumatorilor produse de calitate.