Food

Grupul francez Lactalis nu renunta la afacerile din Rusia

Grupul francez Lactalis, cel mai mare producator mondial de lactate, a anuntat ca isi va pastra activitatile din Rusia pentru a aproviziona piata alimentara locala, dupa ce rivalul Danone a decis sa cedeze controlul operatiunilor sale din Rusia, transmite Reuters.

“La acest moment, am decis sa ramanem in Rusia. Consideram astfel ca ne indeplinim misiunea de a hrani populatia civila”, a declarat un purtator de cuvant de la Lactalis.

In contextul tensiunilor geopolitice declansate de invadarea Ucrainei de catre Rusia, multe companii multinationale au decis sa isi vanda afacerile din Rusia. Anuntul producatorului francez de alimente Danone vine la cateva zile dupa ce si constructorul auto japonez a informat ca isi va vinde activele din Rusia catre o firma de stat.

Insa unele firme occidentale, cum este si Lactalis, au decis sa isi mentina prezenta pe piata din Rusia, citand rolul pe care il joaca in furnizarea de produse de baza.

Lactalis are patru fabrici de procesare si aproximativ 1.900 de angajati in Rusia. Operatiunile rusesti au contribuit cu aproximativ 1% la vanzarile globale de 22 de miliarde de euro realizate anul trecut de Lactalis.

Grupul francez si-a oprit investitiile industriale si activitatile de publicitate in Rusia si de asemenea a separat operatiunile rusesti de restul activitatilor sale, a precizat purtatorul de cuvant, adaugand ca Lactalis nu are contracte cu statul rus.

De asemenea, Lactalis a decis sa isi pastreze si prezenta din Ucraina, unde are trei facilitati de productie si aproximativ 850 de angajati. Insa fabricile Lactalis din Ucraina sunt in apropiere de frontierele de est si sud al tarii si s-au confruntat cu unele opriri din motive de securitate.

Lactalis detine patru fabrici de lactate in Romania unde este lider de piata, gratie companiilor Albalact, Covalact si Dorna Lactate. In 2021, aceste trei companii au avut afaceri de peste 1,2 miliarde de lei.