Romania vrea sa investeasca 1,8 mld. euro in proiecte energetice destinate sistemului de irigatii

Romania incearca sa implementeze un proiect pilot pentru infrastructura de irigatii, investitia ridicandu-se la 1,8 miliarde euro pe o lungime a canalelor de irigatii de 1.700 de kilometri, a declarat, intr-o conferinta de specialitate, ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Marcel Bolos.
‘Toata lumea asteapta partea aceasta de discutii care au fost pentru ceea ce inseamna investitiile, mai ales in infrastructura de irigatii. Acest capitol pe care il avem nou REPowerEU de adaugat in Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) este un capitol dedicat pentru independenta energetica a statelor membre si pentru cresterea si consolidarea autonomiei energetice a fiecarui stat membru. Iar, din acest punct de vedere, ceea ce inseamna infrastructura de irigatie – noi am prezentat acest proiect de investitii important, inclusiv din perspectiva acestui demers pe care il facem, dar si a proiectului pilot pe care incercam sa-l implementam pentru infrastructura de irigatii. Spuneam ca este un concept de investitie nou, sper sa aduca multa valoare adaugata pentru economia Romaniei, pentru ca are componenta de energie verde, ceea ce inseamna obtinerea de energie din panourile fotovoltaice flotante, adica cele care produc si se muleaza pe dinamica cursului de apa, respectiv sunt asezate aceste panouri fotovoltaice si iau forma canalului de irigatii, ceea ce le confera acest grad flexibilitate ridicat si ajuta foarte mult functionarea si, in cele din urma, asigurarea de apa pentru fermieri’, a mentionat Marcel Bolos, la videoconferinta ‘Afaceri in agricultura’, organizata de Ziarul Bursa.
Potrivit acestuia, a doua componenta a acestei investitii este cea legata de eficienta energetica.
‘In statiile de pompare, intentia noastra este ca sa aducem si sa inlocuim echipamentele energetice existente cu unele noi si, din acest punct de vedere, consumurile energetice ar urma sa fie reduse simtitor pentru ceea ce inseamna economia de energie, dar si automatizare a intregului proces din statiile de pompare. Si, in sfarsit, cred ca cea mai asteptata este cea legata de automatizarea consumurilor de apa, respectiv ajungerea la acea situatie in care fermierii sa-si poata satisface si sa-si poata duce cantitatile de apa pe suprafetele agricole prin simpla comanda de pe telefonul mobil, transmisa la dispeceratul care poate servi canalele de irigatii si, apoi, stavilarele actionate automat, sa poata sa duca la monitorizarea si managementul intregului consum de apa care are loc pe canalul de irigatie. Acesta este conceptul nou pe care l-am prezentat. Din estimarile noastre avem o investitie de 1,8 miliarde euro pe o lungime a canalelor de irigatii de 1.700 de kilometri, deci practic avem o putere instalata pe aceste canale gandita undeva in jur de 1400 MW/ora putere instalata. Acesta este proiectul pilot si vestea proaspata pe care v-o dam’, a mai spus ministrul.
El a subliniat ca trebuie sa se lucreze la proiect si sa se discute in continuare detaliile cu serviciile Comisiei care deservesc PNRR pentru ca toate detaliile care privesc operationalizarea acestor infrastructuri sa fie puse la punct si sa poata fi cuprinse in capitolul de REPowerEU, capitol destinat in intregime-producerii, transportului, distributiei de energie verde si cresterii autonomiei si independentei energetice statului membru.
‘De asemenea, trebuie sa va spun ca tot in acest domeniu al industriei agroalimentare noi am lansat apeluri de eficienta energetica, de fapt, trei etape: etapa ajutorului de minimis, unde finantam unitatile de cogenerare pentru producere de energie termica si electrica in cogenerare, impreuna cu inlocuirea echipamentelor cu consumuri energetice mari – apel special dedicat industriei agroalimentare, dupa care urmeaza, etapizat, lansarea apelurilor de proiecte care sunt destinate producerii de energie verde si, de asemenea, eficientei energetice a cladirilor, ceea ce face ca doua sute de milioane de euro sa-i avem alocati, in mod special, pentru industria agroalimentara, vazand-o ca si o componenta importanta a lantului de valori pe care trebuie sa-l sprijinim si sa-l capitalizam pentru ca sa le verificam potentialul de agricol al Romaniei’, a adaugat Marcel Bolos.
Totodata, ministrul Investitiilor a facut referire la apelul care este destinat in exclusivitate industriei agroalimentare, de aceasta data pentru capitalizarea cu echipamente tehnologice care sa creasca productivitatea si sa contribuie la intarirea pozitiei competitionale pe piata. ‘150 de milioane de euro avem prevazuti si pentru acest tip de investitie. Este tot un test pilot al nostru, care in functie de rezultatele pe care le vom obtine, poate fi extins’, a adaugat ministrul.