Pretul record al zaharului din UE ii lasa pe producatorii de dulciuri cu un gust amar

Pretul record al zaharului in UE, de aproape trei ori mai ridicat decat nivelul inregistrat in urma cu un an, din cauza conditiilor meteo extreme si a cresterii costurilor cu energia, forteaza cofetarii sa ia in considerare reducerea productiei, transmite Reuters.
Pretul record al acestui produs folosit pe scara larga este o noua provocare pentru Bruxelles, care incearca sa tina sub control inflatia si scaderea costului vietii.
Expertii din industrie si dealerii spun ca preturile spot pentru zahar alb rafinat pe continent se tranzactioneaza la aproximativ 1.050 euro pe tona – cel mai ridicat nivel inregistrat vreodata.
Pe plan global, preturile sunt la aproximativ jumatate fata de acest nivel.
‘Suntem intr-o criza a pietei zaharului’, a afirmat pentru Reuters Muriel Korter, director general al Asociatiei Cofetarilor din Uniunea Europeana (CAOBISCO)
‘Ne temem ca firmele noastre, si in special IMM-urile, s-ar putea confrunta in curand cu o alegere dificila: daca vor opri sau nu temporar productia ori daca vor reduce iarna aceasta productia’, a adaugat Korter.
Productia de zahar este printre industriile cu cel mai mare consum de energie si este in special dependenta de gaze, in UE, in conditiile in care preturile gazelor au crescut semnificativ, dupa invadarea Ucrainei de catre Rusia.
Cei mai mari producatori de zahar din Franta, Tereos si Cristal Union, merg mai departe cu planurile privind productia din 2022, inaintea posibilei impuneri de restrictii de catre Guvern in aceasta iarna, daca deficitul de gaze se inrautateste.
Grupul german Suedzucker a raportat o crestere de aproape 80% a castigurilor trimestriale, dupa ce a transferat asupra clientilor costurile mai ridicate cu zaharul, desi performanta va depinde de aprovizionarea cu energie.
‘Preturile la zahar in UE sunt la cel mai ridicat nivel, fabricile folosesc gaze naturale si vedeti la ce preturi s-a ajuns’, a apreciat Julian Price, consultant la julianprice.com.
Asociatia Cofetarilor Germani, BDSI, a declarat pentru Reuters ca Germania, cel mai mare producator de dulciuri si gustari din UE, este in pericol sa-si piarda competitivitatea chiar fata de alte state europene, nu numai fata de cele din afara blocului comunitar.
In sezonul octombrie 2022 – septembrie 2023, Comisia Europeana se asteapta ca productia de zahar sa scada cu 6,9%, la 15,5 milioane de tone, in timp ce consumul de zahar ar urma sa se situeze la aproximativ 16,6 milioane de tone.
UE, al treilea producator mondial de zahar, a inregistrat in ultimii ani o diminuare a productiei, in conditiile in care preturile scazute au descurajat insamantarile, iar seceta si un virus au afectat culturile.