Subventii

APIA a inceput platile in avans pentru campania 2022; fermierii primesc peste 1 miliard de euro

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a demarat duminica, 16 octombrie, campania de plata in avans a fermierilor care au depus Cereri unice de plata in anul 2022, suma totala fiind de peste 1 miliard de euro.

Cuantumurile pentru anul de cerere 2022 au fost stabilite prin Hotararea de Guvern nr. 1209/2022 privind stabilirea pentru anul 2022 a cuantumului per hectar al platii unice pe suprafata, al platii redistributive si a intervalelor de suprafata pentru care se acorda aceasta, al platii pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu, al platii pentru tinerii fermieri si prin Hotararea de Guvern nr. 1155/2022 privind aprobarea plafoanelor alocate schemelor de sprijin cuplat in sectorul zootehnic, precum si pentru stabilirea cuantumului acestora pentru anul de cerere 2022.

In ceea ce priveste nivelul avansurilor pentru platile directe si pentru masurile de dezvoltare rurala legate de suprafata si de animale, statele membre pot plati avansuri de pana la 70 % in cazul platilor directe enumerate in anexa I la Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 si de pana la 85 % in cazul sprijinului acordat in cadrul dezvoltarii rurale, prevazut la articolul 67 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013.

Platile pentru schemele finantate din FEGA (Fondul European de Garantare Agricola) si FEADR (Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala) se fac in lei, la cursul de schimb valutar de 4,9490 lei/euro, stabilit de Banca Centrala Europeana si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Campania de plati in avans se va derula in perioada 16 octombrie – 30 noiembrie 2022, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura urmand sa finanteze fermierii cu o suma de peste 1 miliard de euro, atat pentru schemele finantate din FEGA cat si pentru masurile finantate din FEADR.