Mai multi fermieri vor prelua fabrica de zahar de la Ludus

Directorul executiv al Directiei pentru Agricultura Judeteana (DAJ) Mures, Ileana Gusatu, a declarat ca in urma negocierilor dintre cultivatorii romani de sfecla cu patronatul fabricii de zahar din Ludus, Tereos SA, s-a ajuns la un acord de principiu prin semnarea unui memorandum de achizitie a fabricii de catre fermierii romani, insa mai este nevoie si de acordul companiei mama din Franta.
‘Ieri, 12 octombrie, fermierii din zona Transilvaniei, cultivatorii de sfecla de zahar, au avut o noua intalnire cu patronatul francez al fabricii de zahar Tereos in vederea continuarii negocierilor referitoare la achizitionarea acestei fabrici. S-a ajuns la un acord de principiu prin semnarea unui memorandum de achizitie a fabricii de catre fermierii romani. Insa in vederea finalizarii procedurii de achizitie este nevoie de avizul companiei mama din Franta, document decisiv in acest proces, pe care speram ca il vor primi si atunci acest memorandum se va putea transforma intr-un contract de vanzare-cumparare. Fermierii sunt optimisti in acest sens ca vor primi avizul si ca vor putea sa achizitioneze aceasta fabrica’, a declarat Ileana Gusatu.
Directorul executiv al DAJ Mures si-a exprimat speranta ca se va obtine in cateva zile acel acord, astfel incat Fabrica de Zahar din Ludus sa isi poata relua activitatea.
‘Eu sper ca in cateva zile sa se poata obtine acel aviz necesar ca fabrica sa isi poata relua activitatea si ca fermierii sa fie sprijiniti si totodata sa fie incurajati sa cultive sfecla de zahar. Ar fi pacat sa pierdem aceasta cultura importanta pentru tara noastra. A mai ramas doar o singura fabrica in tara din cele 33, mai ales ca zona noastra, zona Transilvaniei, este o zona propice pentru aceasta cultura’, a precizat Ileana Gusatu.
Potrivit sursei citate, in judetul Mures in acest an au fost cultivate numai 350 hectare cu sfecla de zahar, desi in anii anteriori se cultiva sfecla pe 4.000 de hectare.
In asociatia cultivatorilor de sfecla de zahar sunt in prezent 300 de fermieri din 9 judete, iar in 2021 cand deja a inceput o scadere a suprafetelor cultivate, acestia aveau o cultura totala de 7.000 de hectare.
Cel mai mare cultivator de sfecla de zahar din centrul Transilvaniei, Teodor Aflat, a declarat, joi, ca Fabrica de Zahar din Ludus isi va relua activitatea si ca, probabil, din toamna sau din primavara anului 2023 cultivatorii din judetul Mures si din judetele invecinate vor putea sa reinceapa cultura de sfecla de zahar.
‘Datorita faptului ca am semnat contractul de confidentialitate nu putem vorbi prea multe. Treburile sunt pe un fagas bun si Fabrica din Ludus va fi repusa pe pozitie si speram ca din toamna asta sau din primavara anului 2023 cultivatorii de pe Ludus, Brasov, stiu eu, Cluj, Sibiu sa reinceapa cultura de sfecla de zahar’, a declarat presei Teodor Aflat.
Oferta grupului de fermieri din noua judete ale Transilvaniei catre patronatul francez al grupului Tereos SA, care a detinut pana acum fabrica de la Ludus, a fost cumpararea a peste 98% din actiuni.
Teodor Aflat a precizat ca in acest an pretul la sfecla de zahar este foarte bun si ca spera in continuare ca acest pret sa fie mult mai bun, in urma continuarii activitatii fabricii din Ludus.
‘Primul pas este facut la intelegerea pe care ne-am dorit-o. Din cate am inteles eu, da, intr-adevar, e o premiera’, a spus Teodor Aflat, care a adaugat ca multi fermieri cultivatori de sfecla de zahar isi pierdusera deja sperantele cu privire la continuarea activitatii in fabrica de procesare de la Ludus.
Fermierul a mai aratat ca in judetele din centrul Transilvaniei sunt mai multe sute de cultivatori de sfecla care depind de aceasta fabrica, numai in in Sindicatul Cultivatorilor de Sfecla de la Ludus fiind peste 300 de membri.
Pana in anul 2021, zaharul obtinut din sfecla de zahar cultivata in Romania a asigurat aproximativ 25% din necesarul de consum intern de 500.000 tone zahar/an.