Fermierii campioni la floarea-soarelui din judetul Dolj

Aproape de finalul campaniei de recoltat, compania Corteva Agriscience anunta primii campioni la floarea-soarelui. Este vorba despre fermierii din judetul Dolj, o zona ce a inregistrat productii mai slabe fata de cele din ultimii ani, dar o zona in care hibrizii Pioneer au reusit sa ofere fermierilor cele mai bune rezultate chiar si in conditii de seceta.
“Acest an a fost extrem de provocator pentru toti fermierii. Seceta a ridicat dificultati in toate zonele tarii, iar productia la floarea-soarelui nu se ridica la nivelul celor din alti ani. Cu toate acestea, hibrizii Pioneer au confirmat inca o daca toleranta ridicata la seceta si arsita, dar si rezistenta la boli. Ne bucura sa aflam de la fermieri ca au obtinut cele mai ridicate productii din ferma cu hibrizii nostri si ca au o incredere tot mai mare in genetica Pioneer. De fapt, am redevenit numarul 1 si in ceea ce inseamna piata de floarea-soarelui din tara noastra. Tin sa-i felicit pe toti cei care au ales produsele noastre, au avut incredere in colegii din teren si in solutiile oferite de compania noastra. Am demonstrat inca o data ca putem fi partenerul de incredere care le asigura productii nesperat de bune in conditiile unui an dificil”, a declarat Maria Cirja – Marketing Manager Romania & Moldova.
Una dintre cele mai bune productii din judetul Dolj le-a obtinut Savel Barbalan. Este vorba despre o productie de 4.380 kg/ha obtinuta cu hibridul P64LE137.
“Lucram in cadrul a trei societati 1.160 ha, iar floarea-soarelui am avut anul acesta pe aproximativ 400 ha. Planta premergatoare a fost graul, astfel ca dupa recoltatul acestuia, terenul a fost scarificat si apoi arat, iar in primavara a fost pregatit cu combinatorul. Anul acesta fost primul an in care nu am putut administra niciun fel de ingrasamant complex. Semanatul l-am inceput pe 4 martie si a durat cca. o saptamana si jumatate. La semanat am administrat uree – 200 kg/ha, apoi am erbicidat o singura data in stadiul de 4-8 frunze, am efectuat o prasila mecanica si am mai fertilizat in vegetatie cu inca 100 kg/ha de uree. Am aplicat un tratament cu fungicid si insecticid si am mai avut o trecere cu un aminoacid. Aceasta a fost toata tehnologia si pot spune ca nu am avut niciun fel de problema cu hibridul P64LE137. A fost primul an in care l-am semanat, dar am obtinut o productie foarte buna si de aceea anul viitor il voi semana pe aproximativ 200 ha”, a punctat fermierul campion.
Urmatorul fermier campion din judetul Dolj este Robert Bizoi. Acesta isi desfasoara activitatea in localitatea Bailesti si a obtinut 4.200 kg/ha cu hibridul P64LE99.
“Lucrez 115 ha, iar floarea-soarelui am avut pe 35 ha in acest an. Cultura premergatoare a fost graul, de aceea am facut un ogor de vara, adica am scarificat, dupa care in toamna am arat, iar in primavara, la final de februarie, am fertilizat cu ingrasamant complex 18.46.0 – 150 kg/ha si am dat cu discul. In cea de-a doua jumatate a lunii martie, inainte de semanat, am intrat cu un compactor si o data cu semanatul am administrat 150 kg/ha de azot. Am efectuat o prasila, am erbicidat in stadiul de 2-6 frunze cu erbicidul Express si am administrat un ingrasamant foliar. Nu am mai administrat nimic altceva. Am inceput recoltatul pe 18 august si pot spune ca am fost foarte multumit de hibridul P64LE99 pe care il cultiv de mai multi ani si in urmatoarea campanie voi semana acest hibrid pe toata suprafata destinata florii-soarelui”, a declarat fermierul Bizoi.
In localitatea Leu, Stefanita Gorie lucreaza in cadrul a trei firme aproximativ 800 ha. A ales in acest an hibridul P64LE99 si a obtinut 3.720 kg/ha. “In acest an am semanat 280 ha cu floarea-soarelui, dupa grau. Astfel am erbicidat si am arat la 35 cm in toamna. In primavara am intrat o singura data cu combinatorul la 10-12 cm si am semanat 67.200 b.g/ha incepand cu data de 27 martie. Pe rand am administrat si ingrasamant triplu 15 cu sulf – 200 kg/ha. In vegetatie am mai fertilizat cu nitrocalcar – 300 kg/ha. Am erbicidat cu Express in stadiul de 6-8 frunze, am aplicat preventiv fungicidul Tanos si am mai administrat un al doilea erbicid in stadiul de 8-10 frunze, dupa care in stadiul de 12 frunze am aplicat un biostimulator – 5 l/ha, iar ultima data cand am putut intra in cultura am administrat bor – 3 l/ha”, a precizat fermierul doljean. Acesta a mai adaugat faptul ca a fost foarte multumit de productia obtinuta in conditiile acestui an si nu a intampinat probleme in cultura, motiv pentru care 90% din suprafata de floarea-soarelui de anul viitor o va semana cu hibridul P64LE99.
Cristian Dinut din localitatea Orodel a obtinut in acest an 3.600 kg/ha cu hibridul P64LE137 si a devenit fermier campion. “Lucrez 1.000 ha in cadrul a doua societati, iar floarea-soarelui am avut pe 285 ha. Pentru zona noastra productia pe care am obtinut-o a fost una foarte buna. Acest hibrid a fost semanat dupa orz, astfel ca terenul a fost arat si pregatit cu combinatorul. Am semanat la inceputul lunii aprilie, atunci am fertilizat cu ingrasamant complex 5:30. In vegetatie am efectuat o prasila mecanica si am fertilizat pe rand cu nitrocalcar – 200 kg/ha, am erbicidat cu Express si atat, nu am administrat nici insecticid, nici fungicid, nici foliar pentru ca nici nu a fost prezenta nicio boala, nu am avut deloc probleme in cultura. Singura problema a fost seceta, dar chiar si asa, pentru zona noastra unde productiile nu prea au depasit 2.000 kg/ha, productia de 3.600 kg/ha pe care am obtinut-o cu P64LE137 a fost mai mult decat multumitoare. Este un hibrid bun, l-am avut si anii trecuti si a oferit cea mai buna productie din ferma si cu siguranta il voi semana anul viitor”, a afirmat fermierul campion.