Legume

Covasna: Productia de cartofi este mai mica decat anul trecut; pretul, aproape dublu

Productia medie de cartofi din acest an va fi in judetul Covasna de circa 19 tone la hectar, mai scazuta cu aproape 20% fata de media multianuala, estimeaza conducerea Directiei Agricole.

Potrivit directorului institutiei, Kozma Bela, culturile nu s-au dezvoltat corespunzator din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, fiind afectate indeosebi de seceta din aceasta vara.

‘Seceta din iunie si iulie a afectat foarte mult culturile de cartofi, indeosebi cartoful de industrializare, cel pentru cipsuri, in proportie de 35-40%. Producatorii o sa aiba probleme cu onorarea contractelor cu procesatorii. (…) La cartoful de consum, ploaia i-a prins in starea de vegetatie, iar aici pierderea e mai mica, de 20-25% fata de media multianuala. Deci, vom avea p productie mai mica decat anul trecut, dar e multumitoare fata de conditiile actuale. (…) Pana acum cartofii de consum s-au recoltat de pe aproximativ 90% din suprafata, iar, dupa estimarile noastre, va fi o productie medie de 19 tone la hectar’, a declarat Kozma Bela.

Acesta a mai spus ca, asa cum era de asteptat, pretul cartofului a crescut fata de anul trecut din cauza majorarii costurilor de productie, in principal al ingrasamintelor, pesticidelor si combustibililor.

‘Cartofii s-au scumpit, pretul pietei este intre 1,50 – 2 lei, chiar si mai mult, dar fermierii spun ca nicicum nu reflecta pretul de cost pentru ca input-urile s-au triplat si la pretul acesta nu acopera cheltuielile de productie. Multi se gandesc ca la anul sa nu mai planteze cartofi. In special cei care nu pot asigura apa pentru irigatii probabil ca se vor lasa de cultivarea cartofului. Pretul de cost este foarte ridicat si nu se vede ca la anul va fi mai ieftin. (…) Totul se importa: samanta, erbicide, pesticide, ingrasaminte, utilaje, in afara de pamant totul se importa. Deja ajungem sa importam si forta de munca’, a mai spus seful Directiei Agricole Covasna.

Kozma Csaba a mentionat ca anul acesta in judetul Covasna s-au cultivat circa 12.800 de hectare cu cartofi, din care 7.800 pentru consum, iar aproape 1.000 de fermieri, care detin in total aproape 5.000 de hectare de teren, au depus cereri pentru a beneficia de ajutorul de minimim de 200 de euro la hectar pe care Guvernul il acorda din acest an.